6.1 C
Pristina
E enjte, 13 Maj, 2021

Instituti Europian i etur për Departamentin Osman

Më të lexuarat

Instituti ka propozuar hapjen e një departamenti për hulumtim mbi Turqit- Osmanët, për të përmbushur boshllëkun në departamentin e historisë dhe qytetërimit.

 

Një propozim për një departament kërkimor-hulumtues mbi turqit-osmanët është dorëzuar nga Joseph H.H. Weiler, kreu i Institutit të Universitetit Europian, tek Ministri i Arsimit të Turqisë, Nabi Avci, ndërsa u pranua nga ministri në Ankara.

Nabi Avci dhe Joseph H.H. Weiler kanë folur për edukimin e studiuesve turq në universitetet evropiane, veçanërisht në fushat e ekonomisë, politikës dhe ligjit.

Bashkëpunimi midis universiteteve turke dhe europiane në të gjitha departamentet do të rritet, tha Weiler.

Është koha për institutin tonë për të themeluar një departament kërkimesh të Osmanëve për të përmbushur boshllëkun në departamentin e historisë dhe qytetërimit, i tha ai një gazetari të Agjencisë Anadolu në një intervistë.

Perandoria Osmane dhe kultura e saj ka luajtur një rol të madh në formësimin e Lindjen e Mesme dhe në botë. Kjo është arsyeja pse ne dëshirojmë një departament në institutin tonë, tha ai.

Duke thënë se instituti ka një arkiv të pasur për studime të mëtejshme, Weiler tha se ata që janë të arsimuar në departamentin Osman do të jenë ekspertë të cilët mund të mësojnë historinë osmane.

Nëpërmjet këtij departamenti, një numër i studentëve do të jenë të mirëpritur nga Instituti Europian të cilët do të studiojnë për doktoraturë në këtë fushë, tha ai. Ai shtoi se propozimi u mirëprit nga ministri turk.

Propozimet që vijnë nga jashtë, të tilla si kjo jashtë Turqisë, janë dërguar në ministrinë e jashtme që të vlerësohen. Kur të miratohen, departamentet e reja do të hapen, dhe Ministria e Arsimit Kombëtar të do të siguroi ligjërues të nevojshëm.

 

Këtu është një përzgjedhje e departamenteve aktive kërkimore në Turqi:

– Qendra Oksford për Studime Islamike, e cila siguron një pikë takimi mes Botës Islame dhe Botës Perëndimore të të studiuarit.

– Studime Turke Vehbi Koc, në Qendrën për Studimet e Lindjes së Mesme në Universitetin e Harvardit.

– Studime Bashkëkohore Turke, në Shkollën Ekonomike të Londrës dhe të Shkencave Politike.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit