15.5 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Hulumtimi: AI, informacion të rremë për zgjedhjet evropiane

Më të lexuarat

Telashet e pritshme nga Inteligjenca Artificiale…

Dy muaj përpara zgjedhjeve të Parlamentit Evropian, në të cilat do të votojnë qindra miliona qytetarë të BE-së, chatbots nga Google, Microsoft dhe OpenAI ndanë disa informacione të rreme rreth zgjedhjeve evropiane, sipas një analize të parë ekskluzivisht nga Politico.

Megjithëse mjetet e inteligjencës artificiale (AI) janë politikisht neutrale, ka pasur një tendencë për të dhënë të dhëna të pasakta për datën e zgjedhjeve dhe informacione se si të votohet, tha organizata joqeveritare Democracy Reporting International (DRI) me qendër në Berlin.

Hulumtuesit pyetën chatbot-et më të njohura dhe të arritshme – ChatGPT, Gemini dhe Copilot – të njëjtat 10 pyetje në 10 gjuhë, duke përfshirë gjermanisht, italisht, polonisht dhe portugalisht. Versioni i fundit i ChatGPT doli më i miri, ndërsa Gemini i Google u konsiderua më pak i mundshëm për të dhënë përgjigjen e saktë në momentin e testimit.

Chatbot-et gjithashtu shpesh ofronin lidhje të pasakta ose edhe të parëndësishme për videot ose përmbajtjet në gjuhën japoneze në YouTube, raportuan studiuesit.

“Chatbot-et dihet se sajojnë fakte”

“Nuk u befasuam kur gjetëm informacione të gabuara në lidhje me detajet e zgjedhjeve evropiane, sepse chatbot-et dihet se sajojnë fakte kur japin përgjigje, një fenomen i njohur si halucinacion”, tha Michael Meyer-Resende, bashkëthemelues i DRI.

Studiuesit vërejnë se chatbot-et janë dinamikë, kështu që eksperimenti është i vështirë për t’u përsëritur.

Politico bëri disa teste me pyetje të ngjashme, por chatbot-ët ose refuzuan të përgjigjen plotësisht, ose dhanë përgjigje të përditësuara me lidhje në faqet e institucioneve të Bashkimit Evropian.

Meyer-Resende tha se eksperimenti ishte mjaft i madh për të qenë përfaqësues dhe ofroi prova të reja në lidhje me rreziqet e të ashtuquajturave “një halucinacion” i AI para zgjedhjeve evropiane në fillim të qershorit.

Shfaqja e shpejtë e mjeteve të inteligjencës artificiale të lehta për t’u përdorur ka nxitur frikën për një rritje të dezinformatave në një vit zgjedhjesh kyçe në BE, SHBA, MB dhe Indi.

OpenAI nuk ka komente

Në mars, Komisioni Evropian u kërkoi disa firmave të mëdha të teknologjisë, si Microsoft dhe Alphabet, të shpjegojnë para 5 prillit se si do të kufizojnë rreziqet e mundshme zgjedhore që lidhen me mjetet e tyre gjeneruese të AI sipas Aktit të Shërbimeve Dixhitale.

Zëdhënësi i Google, Karl Ryan tha se në kohën kur u krye hulumtimi, ishte në proces të futjes së kufizimeve që nuk ishin ende në fuqi në atë kohë.

“Ne do të vazhdojmë të adresojmë shpejt rastet kur ato nuk përgjigjen siç duhet”, tha Ryan për Politico.

Zëdhënësi i Microsoft Robin Koch tha se kompania do të vazhdojë të punojë për këtë çështje dhe të përgatisë mjete për të përmbushur pritshmëritë e Copilot-it të tyre për zgjedhjet e 2024.

OpenAI nuk iu përgjigj kërkesës së Politico për koment. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit