14.1 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Drita Islame, në prag të 31 vjetorit

Më të lexuarat

Në rrugëtimin tonë të gjatë drejt Providencës Hyjnore, për çdo hap që hedhim përgjatë kësaj rruge të ndritur, ajo që na prin dhe na jep shpresë e siguri në këtë udhë ka qenë dhe mbetet fuqia që buron nga dija. Kjo dituri është ajo që bën të mundur orientimin tonë, e që kur mbështetet në Shpalljen Hyjnore, përmasat që merr i kapërcejnë kufijtë e tokës dhe qiejve.

Madhështia e kësaj porte, që hap rrugën për të dy jetët, nis me të madhërishmen fjalë nga Libri i Urtësisë Hyjnore: “Lexo, me emrin e Zotit tënd, i cili krijoi (çdo gjë).” (Alak, 1)

Lexo që të mund të hedhësh hapa drejt afrisë me Krijuesin; lexo që të mund të njohësh botën ku ke qenë, botën ku je, botën ku do të jesh; lexo që të mund të njohësh vetveten, materien dhe shpirtëroren, njerëzoren dhe hyjnoren; lexo që të mund të hedhësh vështrimin përtej kufijve të njerëzores; lexo që të mund të arrish kënaqësinë e shpresës se tek Ai je i pranuar.

Nën harkun e portës së dijes, plejada të tëra dijetarësh, mendimtarësh, të përkushtuarish në dituri, do të linin pasardhës pikërisht këtë amanet me kaq vlera, amanetin e përcjelljes së diturisë, kësaj frymëmarrjeje jetësore për njerëzimin.

Ishte po kjo porosi që la para më se dy dekadash “Pishtari i Ringjalljes së vlerave të Islamit”, Hirësia e tij, H. Hafiz Sabri Koçi, Kryetari i parë i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë pas viteve ’90. Ai përgëzoi në atë kohë daljen në dritë të gazetës “Drita Islame”, me urimin: “Mirë se na erdhe, o Drita Islame, që për gjysmë shekulli, mjegulla dhe retë e kohës penguan rrezet tuaja që të shihnin qartë jetën tonë e të na ndriçonin shpirtrat” (Drita Islame, nr. 1, 10 janar 1992).

Urimi për gazetën “Drita Islame” ishte njëherazi edhe përcjellja e vazhdimësisë së amanetit të diturisë, që vinte nga simotrat e kësaj luleje të kopshtit të dijes së myslimanëve në Shqipëri, pararendëset e saj, “Zani i Naltë” dhe “Kultura Islame”, që kishin marrë jetë në fillimet e para të Komunitetit Mysliman Shqiptar.

Ndërsa në ditët e sotme, “Drita Islame” vjen me një tjetër vizion, një tjetër këndvështrim, një dritare të re të mendimit të myslimanëve të këtij nënqielli, por jo vetëm, një tjetër hap në kupolën e bashkëveprimit dhe harmonizimit të shërbimit që duhet t’i japim këtij vendi të mrekullueshëm, këtij populli fisnik dhe këtyre njerëzve të dashur.

Asnjëherë më shumë se sa sot njerëzimi nuk e ka pasur kaq të domosdoshme dhe jetësore nevojën për dije, përkushtimin ndaj saj dhe pritjen e ethshme nga ajo çfarë vjen prej saj.

Në Fjalën e Allahut të ardhur për mbarë njerëzimin dëshmohet qartë vërtetësia, fuqia dhe vlera e paçmuar e diturisë: “A janë të barabartë ata që dinë dhe ata që nuk dinë?!” (Zumer, 9)

Ndërkohë që njeriu i ushqyer me Urtësinë Hyjnore, Mëshira e Botëve, i Dërguari i Fundit, me ëmbëlsinë më shumë se prindërore, me dashamirësinë që e veçonte nga çdo i dërguar tjetër, do të përcillte në rrjedhën e shekujve për gjithë njerëzimin: “Ose bëhu dijetar, njeri i dijes, ose ec në rrugën për të mësuar dije, ose përshko rrugën e sakrificës për dije, ose bëhu dashamir i botës dhe njerëzve të dijes…”

Për atë që është dhe përfaqëson, “Drita Islame” do vazhdojë të jetë drita e diturisë, drita e kthjelltësisë së mendjes dhe gjykimit, drita e edukimit dhe arsimimit, drita e shërbimit me aq devocion e çiltërsi, drita që do të lindë në horizontet e së nesërmes, e së ardhmes më të ndritshme, më të begatë, jo vetëm për besimtarët e qytetarët fisnikë të Shqipërisë, por edhe për të gjithë shqiptarët kudo që ndodhen.

Lutemi dhe shpresojmë që kjo dritë e pashuar, të jetë rrezja e diellit që vjen nga Drita e Përjetshme, dritë mbi çdo dritë, që ndriçon zemrat, shpirtrat, mendjet, gjykimet, arsyetimet dhe hapat që hedh çdokush nga ne drejt së nesërmes; që ndriçon shtëpitë, fshatrat e qytetet, Atdheun tonë aq të dashur e kombin tonë të shtrenjtë.

Kjo dritë dhe rrugëtimi i saj qoftë sihariqi më i madh për çdo zemër e çdo shpirt që dëshiron, lutet dhe përkushtohet ndaj të tjerëve për të ardhmen e pafundme.

Allahu Fuqiplotë i dhëntë krahë rrugëtimit të kësaj drite, këtij rrezatimi.

Mehmet Disha

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit