30.6 C
Pristina
Monday, June 17, 2024

Çfarë është Dita e Pi, e sotmja?

Më të lexuarat

14 marsi i një shkence, dhuntie, talenti….

Çdo 14 mars, entuziastët e matematikës nga e gjithë bota festojnë Ditën e Pi dhe Ditën Ndërkombëtare të Matematikës (IDM).

Dita synon të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e matematikës dhe rolin e saj në formësimin e botës sonë, si dhe të promovojë bukurinë dhe rëndësinë e matematikës tek një audiencë më e gjerë.

Tema e këtij viti është Matematika për të gjithë dhe më shumë se 1700 ngjarje janë shpallur në mbarë botën për të shënuar këtë ditë.

Çfarë është Pi dhe pse është e rëndësishme?

Pi është raporti i perimetrit të një rrethi me diametrin e tij, i cili është afërsisht 3.14.

Pi është një nga simbolet më të famshme në matematikë dhe ka shumë aplikime të rëndësishme në fizikë, inxhinieri dhe statistikë.

Megjithëse ideja e Pi daton mijëra vjet më parë, vetëm në fillim të viteve 1700 shkronja greke për p, ose π, u përdor për të përfaqësuar një konstante matematikore.

Besohet se π u zgjodh për të treguar perimetrin ose perimetrin që mat distancën rreth pjesës së jashtme të një rrethi, i njohur gjithashtu si perimetri i një rrethi.

Pse Dita e Pi festohet më 14 mars?

14 marsi mund të shkruhet edhe si 3/14 në formatin muaj/ditë, që korrespondon me tre shifrat e para të vlerës numerike të Pi.

Festimi i Ditës së Pi filloi më 14 mars 1988 në Eksploratoriumin e San Franciskos, ku fizikani Larry Shaw organizoi festimin për ta bërë matematikën më të qartë dhe më argëtuese.

14 marsi 1879 është edhe ditëlindja e Albert Ajnshtajnit, një prej shkencëtarëve më me ndikim të shekullit të 20-të.

Aktivitete argëtuese për Ditën e Pi

Në mbarë botën, më 14 mars organizohen ngjarje dhe aktivitete të shumta për të përkujtuar simbolin e famshëm.

Disa nga këto aktivitete përfshijnë:

Mbani mend të gjitha pi

Konkurset zhvillohen në klasa matematike dhe në internet për të parë se kush mund të mbajë mend më shumë shifra të pi. Në mars 2015, Rajveer Meena, një student 21-vjeçar në Universitetin VIT në Vellore, Indi vendosi një rekord botëror Guinness duke memorizuar 70,000 shifra të pi, një arritje e jashtëzakonshme që iu deshën gati 10 orë për t’u kujtuar.

Art për Ditën e Pi

Nëse memorizimi i numrave nuk tingëllon si një lloj argëtimi juaj, si të bëhesh kreativ duke bërë një art të Ditës Pi?

Më 14 mars, mësuesit e shkencës dhe matematikës frymëzojnë nxënësit e tyre të të gjitha moshave duke organizuar aktivitete argëtuese, duke përfshirë krijimin e zinxhirëve të letrës, hedhjen e zarit, lojërat me letra dhe thënien e shakave matematikore. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit