14.2 C
Pristina
Sunday, September 19, 2021

Çfarë duhet të dimë rreth vaksinimit

Më të lexuarat

 

Efikasiteti i vaksinës varet nga mosha, gjendja immune e personit që merr vaksinën si dhe nga shkalla e ngjashmërisë midis viruseve në vaksinë dhe atyre në qarkullim.

Cila është përbërja e vaksinës ?
Vaksina përbëhet nga shtamet e 3 viruseve: A, B dhe C. Indikacionet e vaksinës Në pacientë me : Sëmundje kardiorespiratore kronike
Sëmundje metabolike kronike (diabeti)
Sëmundje të veshkës
Sëmundje të gjakut
Fëmijë me përdorim të gjatë të aspirinës
Personeli shëndetsor Kujdestarë të fëmijës Cilët janë grupet me prioritet për vaksinë?

 

Persona të moshës 2-64 vjeç me sëmundje shoqëruese Fëmijë të moshës 6-23 muajsh Kujdestarë të fëmijëve < 6 muajsh.

 

SI DHE KUR DUHET TË VAKSINOHEMI
Vaksinimi rutinë ndaj gripit rekomandohet për të gjithë personat e moshës 6 muajsh dhe më të mëdhenj.
Vaksina përdoret për kontrollin e shpërthimeve në popullatë.
Vaksinimi çdo vit është strategjia më efektive në parandalimin e gripit.
Vaksinimi është benefit jo vetëm për grupet në risk të cilët zhvillojnë ndërlikime të lidhura me gripin. Vaksinimi vetëm i grupeve në risk nuk do kishte vlerë pa vaksinuar edhe ata që jane në kontakt me ta.
Rekomandohet vaksinim rutinë çdo vit me vaksinën e gripit pasi gripi shoqërohet me sëmundshmëri dhe vdekshmëri të konsiderueshme te fëmijët, shoqërohet me një numër të madh vizitash te mjeku pediatër, shtrimesh në spital dhe një numër të madh komplikacionesh dhe rrallë me vdekje.
Vaksina mund të ndihmojë të luftojë disa, por jo të gjitha infeksionet e gripit.
Vaksinimi i grupeve në risk është mënyra më e mirë për të parandaluar sëmundje të rënda të shkaktuar nga virusi i influencës.Vaksina siguron mbrojtje 60-90%
Vaksinimi është mjaft i rëndësishëm në njerëzit në risk të lartë dhe në njerëzit që jetojnë me këtë person.
Nëse një person ka kancer, astmë, diabet, anemi, sëmundje kronike të zemrës, pulmonit, veshkave, sistemit nervor, ai është në risk. Infektimi me grip mund të jetë mjaft i dëmshëm për shëndetin e tyre.
Pothuajse në të gjitha rastet personat në risk duhet të vaksinohen.
Njofto mjekun nëse ndonjë person që jeton në shtëpinë tuaj është në risk të madh. Çdo person në shtëpi që jeton në shtëpi me një person në risk të madh duhet të vaksionohet për të mbrojtur personin në risk të madh nga infeksioni.
Vaksinimi zakonisht bëhet vonë në vjeshtë.
Krahas vaksinës si mjet parandalues mund të përdoren edhe medikamentet antivirale. Ato ulin gravitetin dhe kohëzgjatjen e sëmundjes veçanërisht kur përdoren brenda 48 orësh nga fillimi i sëmundjes. Megjithatë antiviralët konsiderohen si shtojcë e vaksinës në parandalimin e influencës.

 

SI APLIKOHET VAKSINA
Në fëmijë të rritur – në muskulin e krahut
Në foshnje dhe fëmijë të vegjël – në muskulin e kofshës
Administrohet gjatë sezonit të dimrit.
Rekomandohet për fëmijë më të mëdhenj se 6 muaj
Fëmijë më të mëdhenj se 9 vjeç
Vaksinim për here të parë: 2 doza të ndara nga 1 muaj, fëmijë të tjerë dhë adultë 1 dozë
Rekomandohet vaksinim çdo vit sepse imuniteti bie gjatë vitit si dhe vetë virusi pëson ndryshime nga viti në vit.
Koha e përshtatshme për vaksinim është tetori dhe nëntori
Nuk duhet të bëhet në personat që njihen se kanë alergji ndaj proteinave të vezës ose komponentëve të tjerë të vaksinës
Prania e sëmundjes së lehtë me ose pa temperature nuk përbën kundërindikacion për përdorimin e vaksinës
Mund të administrohet me vaksina të tjera e injektuar në muskul
Spraj nazal për fëmijët > 5 vjeç. Fëmijët që nuk kanë marrë vaksinë në formë spraj duhet të marrin 2 doza çdo 2 muaj.kohaislame


- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit