11.9 C
Pristina
Sunday, December 3, 2023

Bilanci i zi i Bankës Qendrore të Zvicrës në 2022-shin

Më të lexuarat

Nga fitimi gjigand në humbje katastrofike, pse?

Banka Qendrore e Zvicrës (SNB) e mbylli vitin 2022 me një humbje prej 132 miliardë frangash zvicerane (133.8 miliardë euro), më e madhja në historinë e saj 115-vjeçare, për shkak të rënies së vlerës së portofolit të saj të aksioneve dhe obligacioneve.

Për hir të krahasimit, në vitin 2021, SNB realizoi një fitim prej 26 miliardë frangash.

Humbja vjetore në SNB i atribuohet rënies së vlerës së portofolit të aksioneve dhe obligacioneve, e shoqëruar me rënien e çmimeve në tregjet e aksioneve dhe letrave me vlerë në kushtet e dobësimit të tregut për shkak të rritjes së normave të interesit.

Ndër ndikimet negative, spikat forcimi i monedhës vendase.

Shifrat paraprake tregojnë një humbje vjetore pothuajse gjashtë herë më të lartë se rekordi i mëparshëm, i vendosur në vitin 2015, kur arriti në 23 miliardë franga.

Kështu, për hir të krahasimit, ajo tejkaloi pak vlerën e produktit të brendshëm bruto (PBB) të Marokut.

Në vitin 2022, SNB regjistroi një humbje prej 131 miliardë frangash në pozicionet në valutë të huaj, të cilat përfshijnë një portofol “të rëndë” prej 800 miliardë frangash të aksioneve dhe obligacioneve të blera gjatë përpjekjeve afatgjatë të bankës për të frenuar vlerësimin e frangut.

Vitin e kaluar, tregjet globale të aksioneve janë dobësuar dhe çmimet e bonove kanë rënë, pasi bankat qendrore në mbarë botën, përfshirë SNB, kanë rritur normat e interesit për të frenuar inflacionin e lartë.

Normat e interesit u rritën tre herë

Franga e fortë, e cila u ngrit mbi barazinë me euron në korrik, rezultoi në humbje të lidhura me luhatjet e kursit të këmbimit.

Një zë pozitiv ishin rezervat e arit të SNB-së, vlera e të cilave u rrit me 400 milionë franga në vitin 2022, sipas raportit të SNB-së.

Në njoftim, ata theksojnë se për shkak të humbjes së vitit të kaluar, nuk do të paguajnë para në buxhetin shtetëror dhe kantonal.

Vitin e kaluar, në bazë të rezultateve, ata paguan gjashtë miliardë franga.

Sipas analistëve, humbja nuk ka gjasa të ndikojë në politikën e SNB, e cila rriti normat e interesit tre herë në vitin 2022 në një përpjekje për të frenuar inflacionin e lartë në Zvicër.

“Humbjet e mëdha të SNB-së nuk do ta ndryshojnë aspak politikën e saj monetare,” spekulon Karsten Junius, një ekonomist në bankën private zvicerane J.Safra Sarasin.

Falë reputacionit të saj të madh, SNB nuk do të duhet të ndryshojë asgjë, pretendon ai.

SNB do të publikojë rezultatet e detajuara vjetore të biznesit më 6 mars. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit