21.3 C
Pristina
Saturday, July 13, 2024

Biden zgjat me një vit Dekretin për Ballkanin Perëndimor

Më të lexuarat

Qasja amerikane ndaj rajonit që ka çuar dhe në disa “non grata”

Presidenti amerikan Joe Biden ka vendosur të zgjasë Dekretin e Emergjencës për Ballkanin Perëndimor.

Më 26 qershor 2001, me Urdhrin Ekzekutiv 13219, Presidenti shpalli një emergjencë kombëtare në lidhje me Ballkanin Perëndimor në përputhje me Aktin Ndërkombëtar të Fuqive të Emergjencave Ekonomike për t’u marrë me një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara.

Shtetet e Amerikës, një shtet i përfaqësuar nga veprimet e personave që përfshihen, ose ndihmojnë, sponsorizojnë ose mbështesin (i) dhunën ekstremiste në ish-Republikën e Maqedonisë (tani Republika e Maqedonisë së Veriut) dhe gjetkë në rajonin e Ballkanit Perëndimor. ose (i) veprimet që pengojnë zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit në Bosnje ose Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të datës 10 qershor 1999 në Kosovë.

Presidenti më vonë e ndryshoi atë dekret me Dekretin 13304 të 28 majit 2003 për të ndërmarrë hapa shtesë në lidhje me veprime të caktuara që pengojnë zbatimin, ndër të tjera, të Marrëveshjes Kornizë Ohrid të vitit 2001 në lidhje me Maqedoninë (tani Republika e Maqedonisë së Veriut).

Më 8 qershor 2021, ai nënshkroi Urdhrin Ekzekutiv 14033, i cili zgjeroi shtrirjen e gjendjes së jashtëzakonshme në nivel kombëtar të botuar në Urdhrin Ekzekutiv 13219, me amendamente, ku theksohej se “situata në territorin e ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë dhe Republikës së Shqipërisë (Ballkani Perëndimor), gjatë dy dekadave të fundit, duke përfshirë minimin e marrëveshjeve dhe institucioneve të pasluftës pas rënies së ish-Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, si dhe korrupsionin e përhapur brenda qeverive dhe institucioneve të ndryshme në Ballkanin Përandimor, pengon përparimin drejt qeverisjes efektive dhe demokratike dhe integrimit të plotë në institucionet transatlantike, dhe për këtë arsye, ai përfaqëson një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës”.

“Veprimet e personave që kërcënojnë paqen dhe përpjekjet ndërkombëtare të stabilizimit në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë aktet e dhunës ekstremiste dhe aktivitetet penguese, dhe situata në Ballkanin Perëndimor, e cila pengon përparimin drejt qeverisjes efektive dhe demokratike dhe integrimit të plotë në institucionet transatlantike, vazhdojnë dhe përfaqësojnë një kërcënim të pazakontë dhe të jashtëzakonshëm për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Për këtë arsye, urgjenca kombëtare e shpallur me Urdhrin Ekzekutiv 13219, sipas së cilës u ndërmorën hapa shtesë në Urdhrin Ekzekutiv 13304 dhe qëllimi i së cilës u zgjerua në Urdhrin Ekzekutiv 14033, duhet të mbetet në fuqi pas datës 26 qershor 2024. Prandaj, në zbatim të seksionit 202(d) i Aktit Kombëtar të Emergjencave (50 U.S.C. 1622(d)), urgjenca kombëtare e shpallur me Urdhrin Ekzekutiv 13219 në lidhje me Ballkanin Perëndimor zgjatet për një vit”.

Kujtojmë se pikërisht në bazë të këtij dekreti, janë shpallur disa “non grata” në rajon, ku veçon Berisha në Shqipëri. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit