5.4 C
Pristina
Thursday, March 23, 2023

Besimi në Kaderin e Allahut – 1

Më të lexuarat

Kaderi është caktimi i All-llahut për çdo gjë që ndodh dhe për çdo gjë që ekziston, të gjitha sipas diturisë së Allahut, dëshirës dhe urtësisë së Tij.

Besimi në kaderin e Allahut ngërthen katër gjëra:

1. Besimi se Allahu e ka ditur çdo gjë në përgjithësi dhe në hollësi para se t’i krijojë ato, qoftë ajo dituri e cila lidhet me veprat e Tija apo me veprat e robërve të Tij.

2. Besimi se Allahu e ka shkruar atë në Leuh el Mahfudh(pllaka e ruajtur). 

 

Për këto dy çështje, thotë All-llahu në Kur’an: 

(أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ ۗ إِنَّ ذَٰلِكَ فِي كِتَابٍ ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ) 

“A nuk din ti, se Allahut – i është e njohur çdo gjë që gjendet në qiej e në Tokë?

Të gjitha këto janë (shënuar) në Libër. 

Me të vërtetë, të gjitha këto, për Allahun janë lehtë.”

(Haxh: 70)

Transmetohet prej Abdullah bin Amr ibn el-Asit,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- se ka thënë:

E kam ndëgjuar Muhamedin,- salallahu alejhi ue selem!,- duke thënë: 

“ Allahu i ka shënuar caktimet e krijesave pesëdhjetë mijë vjet para se të krijonte qiejt dhe tokën”.

(Shënon: Muslimi).

3. Besimi se të çdo gjë që ndodh, nuk ndodh përveç se me dëshirën e Allahut, qoftë ajo që ka të bëj me punët e Allahut ose me veprat e krijesave të Tij.

Në lidhje me punët e Tij, Allahu,- xhele ue ala!,- thotë:

(وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَيَخْتَارُ ۗ مَا كَانَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ ۚ سُبْحَانَ اللَّهِ وَتَعَالَىٰ عَمَّا يُشْرِكُونَ) 

Dhe, Zoti yt krijon ç’të dojë dhe Ai zgjedh; e, ata (adhuruesit e idhujve), nuk mund të zgjedhin. 

Qoftë i falenderuar Allahu dhe larg nga ato që i përshkruhen Atij për shok!.”

(Kasas: 68).

(يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ ۖ وَيُضِلُّ اللَّهُ الظَّالِمِينَ ۚ وَيَفْعَلُ اللَّهُ مَا يَشَاءُ) 

” Allahu besimtarët i forcon me fjalë të qëndrueshme, në këtë botë dhe në botën tjetër, kurse zullumqarët i shpie në humbje; 

Allahu punon ç’të dojë.”

(Ibrahim: 27).

(هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الْأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاءُ ۚ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيز الْحَكِيمُ) 

“Ai ju formon juve në mitër ashtu si don Ai; s’ka zot tjetër përveç Tij, të Plotëfuqishëm dhe të Gjithëdijshëm!

Ndërsa thotë për veprat e krijesave: “Sikur të donte Zoti yt, ata nuk do ta bënin atë, pra lëri ata dhe atë që e trillojnë”.

(Imran: 6).

4. Besimi se çdogjë që ekziston është krijesë e Allahut duke përfshirë qenien e tyre, cilësitë  dhe lëvizjet e tyre. 

Allahu,- xhele ue ala!,- thotë :

(لَهُ مَقَالِيدُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۗ وَالَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ اللَّهِ أُولَٰئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ)

“Allahu është Krijues i çdo gjëje dhe Ai është mbikëqyrës i çdo gjëje.”

(Zumer: 62).

(الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا) 

“Atij që i përket pushteti i qiejve dhe i Tokës, i cili nuk ka fëmijë dhe i cili nuk ka shok në pushtet dhe i cili ka krijuar çdo gjë, e i ka rregulluar si duhet ato!.”

(Furkan: 2).

Dhe thotë Allahu për të dërguarin e Tij, Ibrahimin alejhi selam!,- se ai ka thënë:

(وَاللَّهُ خَلَقَكُمْ وَمَا تَعْمَلُونَ) 

“E Allahu ju krijoi juve edhe atë që e punoni.”

(Safat: 96).

 

Vazhdon…

Autor: Shejh Muhamed ibn Salih el Uthejmin, Allahu e mëshiroftë.

Nga arabishtja: Suad Burhan Shabani.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit