6.4 C
Pristina
Friday, April 19, 2024

BE kërkon çarmatosjen e Ballkanit

Më të lexuarat

Nuk është vetëm 97-ta shqiptare, në rajon janë të dashuruar me armën

Nënkryetari i Komisionit Evropian, Josep Borrell, tha në Bruksel në konferencën BE-Ballkani Perëndimor mbi kontrollin e armëve të zjarrit se Bashkimit ka nevojë për një rajon paqësor dhe të qëndrueshëm për t’i sjellë vendet kandidate drejt anëtarësimit të plotë në Bashkimin Evropian.

Borrell tha në një takim të nivelit të lartë mbi Udhërrëfyesin për Ballkanin Perëndimor kundër tregtisë së paligjshme të armëve se kontrolli i armëve të zjarrit në rajon është jashtëzakonisht i rëndësishëm sepse pasojat e mospasjes së tij janë shumë të rënda, siç ishin të bindur të gjithë dy javë më parë (dy masakra në Beograd).

“Puna jonë do ta bëjë Evropën më të sigurt dhe kjo bëhet edhe më e rëndësishme në kohët sfiduese në të cilat jetojmë,” tha Borrell në hapjen e Konferencës Ministrore mbi Udhërrëfyesin Rajonal për Kontrollin Gjithëpërfshirës të Armëve të Vogla dhe të Lehta (SALË) në Ballkanin Perëndimor.

Borrell tha gjithashtu se fushata e grumbullimit të armëve e nisur nga Qeveria e Serbisë me mbështetjen e BE-së tregon vlerën dhe rëndësinë e bashkëpunimit në fushën e sigurisë.

“Ndotja” e kontinentit

Ai tha gjithashtu se është detyrë e organeve, institucioneve, anëtarëve të BE-së, Presidencës suedeze, si dhe të gjithë Ballkanit Perëndimor, që të luftojnë kundër dhunës dhe tregtarëve të armëve, në mënyrë që ata të mos “kontaminojnë të gjithë kontinentin”.

Borrell theksoi se qëllimi i përbashkët është rritja e sigurisë evropiane dhe mbrojtja e qytetarëve në anëtarët dhe anëtarët e ardhshëm të BE-së.

Ai tha gjithashtu se në 20 vitet e fundit, BE ka investuar më shumë se 38 milionë euro në aktivitetet e kontrollit të armëve në rajon.

Në Udhërrëfyes, Borrell tha se rishikimi afatmesëm tregoi përparim të dukshëm midis juridiksioneve në harmonizimin e kuadrit të tyre ligjor me atë të BE-së.

Është vërejtur edhe forcimi i kapaciteteve për zbulimin dhe hetimin e armëve të zjarrit, gjë që çon në standardizimin në rajon dhe përmirësimin e bashkëpunimit operacional në Ballkanin Perëndimor, tha Borrell.

Ai tha gjithashtu se Udhërrëfyesi është bërë model për rajonet e tjera në botë.

Borrell njoftoi gjithashtu se Këshilli i Bashkimit Evropian miratoi një vendim të ri (në nëntor 2022) për ndarjen e katër milionë eurove të tjera gjatë tre viteve të ardhshme. Ai gjithashtu njoftoi se anëtarët do të konsiderojnë mbështetje të mëtejshme në 2024. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit