19.1 C
Pristina
Wednesday, May 22, 2024

Ajo që së fundi kanë ndërtur turqit, si lajm jo i mirë për grekët

Më të lexuarat

Kjo risi ushtarake për Egje, nga Universiteti që pritet të vijë dhe në Shqipëri

ÇAMD është një mini nëndetëse e ndërtuar nga DATUM Submarine Technologies and Applied Engineering, e cila është një degë e Universitetit Teknik të Stambollit, ku dhe Shqipëria së fundi pritet të ketë një degë të tij.

Ai do të ketë një ekuipazh prej katër vetash, ku mund të testohen disa sisteme, duke përfshirë qelizat e karburantit, njësitë sonar dhe silurët. Nëndetësja ka katër ndarje të ngarkesës 100cm x 50cm x 50cm x 50cm x 50cm. Sistemet që peshojnë 400 kg dhe konsumojnë 5 kËh energji elektrike mund të testohen gjithashtu në këtë nëndetëse.

ÇAMD 12 metra e gjatë është krijuar për t’u transportuar me një kamion rimorkio.

Përpara ndërtimit të anijes kryesore të qëndrueshme tetë metra të gjatë dhe dy metra të gjerë një variant eksperimental dy metra të gjatë dhe 1.5 metra të gjerë u ndërtua për të testuar teknikën e prodhimit. Një zhytje provë u krye më 11 korrik 2023 në det të hapur. Dhe pas 45 minutash nën një presion prej 40 bar në një thellësi prej 400 metrash, anija nuk tregoi asnjë përkeqësim, ndaj filloi prodhimi i anijes së qëndrueshme tetë metra. Në tetor 2023, përfundoi prodhimi i anijes aktuale.

Funksionon nga një motor elektrik i ftohur me ujë, i cili do të përdoret gjithashtu në studimet e nëndetëseve me pilot/pa pilot që do të zhvillohen në Turqi.

Është e qartë se kjo nëndetëse e veçantë do të jetë në gjendje t’u shmanget silurëve, duke qenë mbrojtesë të anijeve të Marinës Turke dhe të gjithashtu mund të përdoren edhe për aksione ofensive të vogla.

Grekët i kanë mëshuar fort këtij lajmi, mbi këtë ris në mbrojtjen turke, pasi ëshë e destinuar për në Egje, aty ku ekziston rivaliteti i fortë ushtark mes dy fqinjëve që hera herës shkon në tensione të forta ushtarake. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit