12.7 C
Pristina
Monday, February 26, 2024

Abuzimi me punën nga shtëpia

Më të lexuarat

Andrew Monk, një shef ekzekutiv i firmës së investimeve VSA Capital, në Londër nuk është tifoz i propozimeve të qeverisë që stafi i ri të ketë të drejtë të kërkojë të punojë nga shtëpia.

“Njerëzit abuzojnë me këtë dhe janë më pak produktivë, të paktën në shërbimet financiare”, tha ai për BBC. Pikëpamja e tij është se shumë njerëz që kërkojnë punë fleksibël duan të punojnë me kohë të pjesshme, por me një pagë me kohë të plotë.

Megjithatë, qeveria thotë se lejimi i punës nga shtëpia i bën bizneset më produktive. Propozohet që, nga dita e parë e punësimit për fillestarët të jepet mundësia e punës fleksibël, në vend që të presin të paktën gjashtë muaj, sipas kontratës.

Sipas propozimit, punëtorët mund të kërkojnë punë fleksibël siç është ndarja e punës, koha fleksibël ose puna nga shtëpia. Sidoqoftë, çdo legjislacion po “nxit njerëzit të mendojnë se mund të bëjnë punë me kohë të pjesshme, por me rroga me kohë të plotë”, tha Monk për programin BBC Radio 4 Today.

Ai është shefi ekzekutiv i firmës së investimeve VSA Capital, e cila punëson rreth 20 persona në Qytetin e Londrës. “Pothuajse të gjithë ne jemi kthyer në punë, sepse mendoj se kjo është ajo që duhet të jemi në industrinë tonë të veçantë”, thotë ai. “Natyrisht që ndryshon nga industria në industri, por në shërbimet financiare është më e rëndësishme të jesh në zyrë sepse është një industri shumë e gjallë”. Monk tha: “puna e auditimit po merr shumë më tepër kohë se dikur dhe kur kjo zgjat më shumë, kjo do të thotë se auditimi kushton edhe më shumë, sepse këta njerëz kanë tendencë të paguajnë me orë”.

“Në fakt, megjithëse ata të gjithë punojnë nga shtëpia dhe thonë se është gjithçka mirë, nuk është dhe aq e mirë”. Z. Monk tha se koha që u duhet firmave për të ndikuar në tregun e aksioneve është rritur nga tre muaj në gjashtë.

“Londra është shumë me fat – ne kemi një qendër financiare që është krenaria e botës dhe ju duhet të punoni me orë të gjata”, tha ai. “Por, paguhemi me rroga shumë të larta. Ju nuk mund të prisni që të paguheni shumë mirë dhe të mos punoni shumë”.

Numri i njerëzve që punojnë nga shtëpia u rrit në mënyrë dramatike gjatë bllokimeve të koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar dhe bizneset mund të përgatiten për t’i lënë punonjësit të punojnë nga shtëpia të paktën disa herë.

Sidoqoftë, disa firma të mëdha, si Goldman Sachs, janë kundër punës nga shtëpia.

Sipas një sondazhi me 200,000 punonjës në mbarë botën, botuar në mars të këtij viti, Totaljobs zbuloi se nëntë në 10 punonjës donin fleksibilitet të pjesshëm për të zgjedhur vendin ku punonin.

BBC

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit