10.7 C
Pristina
Sunday, December 3, 2023

A e dini se ARGJENTINA ka komunitetin më të madh mysliman dhe xhaminë më të madhe në të gjithë kontinentin e Amerikës së Jugut?

Më të lexuarat

Në fakt, komuniteti mysliman argjentinas është formuar rreth 5 shekuj më parë, dhe disa e gjurmojnë origjinën e tyre në një Emirat Mysliman të shekullit të 9-të!
Kur muslimanët u ndoqën penalisht në Andaluzi gjatë inkuizicioneve katolike të shekullit të 15-të, shumica u arratisën në Marok, disa u arratisën në Perandorinë Osmane në zhvillim.Ndërsa një grup myslimanësh vendosën të shkonin sa më larg që të ishte e mundur në “tokat e reja të zbuluara” në Amerikën e Jugut!
Myslimanët u mirëpritën në anijet spanjolle për shkak të eksperiencës së tyre në ndërtimin e anijeve, inxhinierinë dhe shkencat e lundrimit, pasi vetë spanjollët nuk do të shkonin shumë larg në udhëtimin e tyre pa njohuritë dhe përvojën që muslimanët kishin në atë kohë.
Kjo i ndihmoi muslimanët e aftë të shpëtonin nga torturat dhe dënimi me vdekje “në shtëpi” në Andaluzi!
Argjentina duke qenë në anën më lindore të kontinentit, e bëri atë një vend të përshtatshëm për mbërritje dhe vendosje .
Brezat e hershëm të muslimanëve e mbajtën besimin e tyre fshehurazi, ndërsa brezat e mëvonshëm gradualisht e humbën atë (islamin) dhe adoptuan katolicizmin.
Nëse keni nevojë për ndonjë provë për këtë, dijeni se qyteti i dytë më i madh në Argjentinë sot pas kryeqytetit, quhet… KORDOBA! Po, e njëjta Kordobë që ishte kryeqyteti administrativ, kulturor dhe arsimor i Andaluzisë për 8 shekujt e pranisë myslimane!
Më vonë në shekullin e 19-të, dy grupe filluan të mbërrinin në Argjentinë në numër masiv: italianët dhe arabët.
1 – Italianët : të cilët ishin në një luftë civile në shtëpi dhe donin të iknin dhe të jetonin në siguri. Shifrat ishin aq të mëdha sa sot, 60% e argjentinasve janë etnikisht italianë, gjë që është unike në një kontinent që ka një shumicë spanjolle , portugeze dhe indigjenë!
Shumë nga italianët lundruan nga Italia e Jugut, ata e gjurmuan prejardhjen e tyre pjesërisht te myslimanët sicilianë, të cilët jetuan në Siçili nga viti 831 deri në 1302! (Muslimanët e sunduan Sicilinë për gjysmën e asaj periudhe!) Mostrat e ADN-së sot konfirmojnë prejardhjen e kësaj gjurme!
2 – Arabët: të cilët po iknin nga ditët e fundit të trazuara të Perandorisë Osmane, nga Republika shtypëse Franceze dhe Perandoria Britanike , gjatë shekullit të 19-të.
Në fakt, mbi 4 milionë qytetarë argjentinas sot janë etnikisht arabë! (rreth 10%).
Ndërsa shumica e tyre janë arabë të krishterë, muslimanët janë afërsisht mbi 1 milion!
Vlen të përmendet se presidenti më i shquar argjentinas, Carlos Menem, ka lindur mysliman nga prindër sirianë .
Më vonë gjatë jetës së tij, ai u konvertua në katolicizëm (ndoshta për të ndjekur karrierën e tij politike!).
Sot, xhamia që shihni në foto është Qendra Islamike e Mbretit Fehd e ndërtuar në vitin 1996 në kryeqytetin Buenos Aires . Ka një bibliotekë , 2 shkolla islame dhe një park . Është më e madhja në kontinent dhe qendra për Dawah për një komunitet në rritje!
Trajtimi i komunitetit mysliman në Argjentinë është shumë më i mirë se vende si Franca. Myslimanët në Argjentinë janë të lirë të punojnë ose të studiojnë me hixhab, të notojnë me veshje të mbuluara, të kenë fotografi të identitetit me hixhab, të gjitha këto janë të ndaluara ose gjobiten në Francë!
Në fakt, ishte një legjislacion ligjor i prezantuar në vitin 2011 që garantonte në mënyrë specifike mbrojtjen e muslimanëve në Argjentinë nga diskriminimi, e kundërta polare e asaj që po bën qeveria franceze!
Argjentinasit gjithashtu mbështesin Palestinën më shumë se pala tjetër!
Allahu e ruajtë komunitetin mysliman në Argjentinë (dhe gjithë botën) dhe i lejoftë që të vazhdojnë trashëgiminë e tyre 5 shekullore si përfaqësues besnik të Islamit në Amerikën e Jugut. Amin!
Shkruar nga Shejh Dr. Welid Hakim. Për më tepër: @travellingimam.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit