18 C
Pristina
E mërkurë, 5 Maj, 2021

20 vite nga Windows 3.1

Më të lexuarat

Edhe pse Windows 3.1 jo vetëm se nuk ishte SO i parë me ndërfaqe grafike në PC dhe në botën kompjuterike në përgjithësi, ai nisi erën e cila po zgjat ende dhe është më meritori për rritjen e rrufeshme të Microsoftit si gjigant softuerik.

E vërtetë është se këtë rritje në kohë të fundit ka kompani që e tejkalojnë, pikësëpari Apple, por kjo nuk e minimizon rëndësinë e Windows 3.1 – që ishte Windowsi i parë që gjeti përdorimin në shkallë të gjerë dhe i pari me popullaritet të lartë.

Ishte ky sistemi i parë operativ i Microsoftit për kompjuterët PC i cili kishte shfuqizuar kompatibilitetin me “real mode” të procesorëve (8086/8088), të cilin e përkrahnin Windowsët e mëhershëm. Në vend të kësaj, ata punon në mënyrën e ashtuquajtur “standarde”, që ishte kompatibile me Intel 80286, respektivisht me 386-mode që përkrahej nga procesorët e klasës 80386 dhe ata kompatibil me atë.

Në PC ai solli edhe fontet TrueType të cilat vetëm një vit më herët kishte prezantuar Apple, pastaj Control Panelin, Regjistrin, OLE dhe shumë teknologji të tjera që edhe sot e kësaj dite janë pjesë e Windowsit.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit