22.7 C
Pristina
Friday, September 24, 2021

Zhvillimi i marrëdhënieve bilaterale midis SHBA-së dhe Britanisë së Madhe

Më të lexuarat

Zhvillimi i marrëdhënieve SHBA-MB

 

Marrëdhëniet bilaterale midis SHBA-së dhe Britanisë së Madhe kanë bërë një rrugëtim të gjatë.

Sot, marrëdhënia bilaterale midis Shteteve të Bashkuara dhe Mbretërisë së Bashkuar është ndër më të fortat në botë. Por, të dy vendet patën një fillim të vështirë. Megjithatë, kjo pritej, pasi kolonitë amerikane shpallën pavarësinë dhe zhvilluan një luftë me Mbretërinë e Bashkuar. Megjithatë, fundi i luftës nuk shënoi fundin e armiqësive. Pasi humbi kolonitë amerikane, Britania e Madhe vazhdoi të ndërtonte perandorinë e saj në të gjithë botën dhe nuk hoqi dorë nga përpjekjet për të mbajtur një terren në Amerikën e Veriut. Gjatë shekullit të 19-të, kur Perandoria Britanike arriti kulmin e saj, Britania e Madhe kontrollonte Oqeanin Atlantik. Ekzistonte një mundësi serioze që ajo, së bashku me fuqitë e tjera evropiane, të mund të rikolonizojnë Amerikat. Prandaj, Mbretëria e Bashkuar vazhdoi të përbënte një kërcënim për Shtetet e Bashkuara edhe pas pavarësisë.

 

Vetëm në Luftën e Dytë Botërore, Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar krijuan aleancën e ngushtë që njohim sot. Në gjysmën e parë të shekullit të 20-të, SHBA-të kishin frikë nga shfaqja e një fuqie evropiane që mund të mbizotërojë në Kontinent. Pas Luftës së Parë Botërore, ajo u përpoq të vendoste një ekuilibër midis Gjermanisë dhe Francës për të parandaluar që të bëhet shumë e fuqishme, por dështoi. Me shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore, kërcënimi gjerman u rishfaq, kështu që Fanca ra në Gjermani dhe SHBA-ja u kthye në Mbretërinë e Bashkuar për të formuar një partneritet që synonte të ndalonte gjermanët; në fund të fundit ata mundën Gjermaninë në luftë.

 

Partneriteti i tyre doli të jetë një partneritet i fortë dhe i qëndrueshëm, pasi të dy vendet kishin shumë interesa të përbashkëta afatgjata. Që nga Lufta e Dytë Botërore, ata kanë zgjeruar bashkëpunimin e tyre ushtarak dhe të inteligjencës, duke mbështetur njëri-tjetrin në konfliktet ndërkombëtare me vendosjet ushtarake. Politikisht, shumë nga interesat e tyre strategjikë afatgjatë vazhdojnë të mbivendosen, pavarësisht nga partitë që janë në pushtet. Ekonomikisht, ata kanë një marrëdhënie të fortë tregtare që ka marrë një nivel të ri të rëndësisë për shkak të largimit të Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian. Marrëdhënia e tyre bilaterale ka bërë një rrugëtim të gjatë.

 

Amir Shabani

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit