21.2 C
Pristina
Tuesday, July 16, 2024

URIME NISMA E MADHE E KOMBIT – KORIDORI – 8

Më të lexuarat

Sot fillon nisma e madhe. Vendoset gurrthemeli i projektit të madh  – Koridori 8 që lidh Maqedoninë me Shqipërinē deri në Vlorë. Është një ngjarje e madhe e kohës sonē që shënon një ecje përpara drejt zhvillimit tonë të përgjithshëm në afrimin e njerëzve, besimeve, kulturave, bashkpunimit, ekonomisë, bashkjetesës, dhe mirëqenies së popujve në rajon dhe Europë.
Andaj, në pamundësinë për t’ju përgjigjë ftesës së Qeverisë së RMV për pjesmarrje kam nderë që në emër të Bashkësisë fetare islame të RMV dhe në emrin tim t’i shprehi urime të përzemërta nismës së këtij Projekti kolosal të ardhmërisë së kombit dhe kombeve të këtij nënqielli me dëshirë të një pune të palodhshme dhe përfundinit sa më të shpejtë. Zoti ju ndihmoftē.
 
***
 
ЧЕСТИТКИ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА ГОЛЕМАТА ИНИЦИЈАТИВА НА НАЦИЈАТА – КОРИДОРОТ – 8
 
Денес започнува големата иницијатива. Поставен е камен-темелникот на големиот проект – Коридорот 8 што ја поврзува Македонија со Албанија до Валона.
Тоа е голем настан на нашето време кој означува чекор напред кон нашиот севкупен развој во зближување на луѓето, верувањата, културите, соработката, економијата, соживотот и благосостојбата на народите во регионот и Европа.
Затоа, во неможност да одговорам на поканата на Владата на РСМ за учество, ја имам честа во име на Исламската Верска Заедница на РСМ и во мое лично име да изразам срдечни честитки за иницијативата на овој колосален проект на иднината. на нацијата и народите на овој дел од светот со желба за неуморна работа и најбрз можен крај. Господ нека ни е на помош.
 
***
 
CONGRATULATIONS ON BEGINNING OF THE GREAT INITIATIVE OF THE NATION – CORRIDOR – 8
 
Today the big initiative starts. The cornerstone of the big project is laid – Corridor 8 that connects Macedonia with Albania up to Vlora. It is a great event of our time that marks a step forward towards our overall development in bringing people, beliefs, cultures, cooperation, economy, coexistence, and well-being of peoples in the region and Europe closer together.
Therefore, in the impossibility to respond to the invitation of the Government of RMV for participation, I have the honor on behalf of the Islamic Religious Community of RMV and in my own name to express heartfelt congratulations to the initiative of this colossal Project of the future of the nation and the nations of to this part of the world with the desire of tireless work and the fastest possible end. May God help them.
 

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit