12.5 C
Pristina
Thursday, February 29, 2024

Thirrje për tregti të lirë midis vendeve islamike

Më të lexuarat

BhurbanAmbasadorët e vendeve të Organizatës së Konferencës Islamike (OKI) të shtunën përtërinë thirrjen për heqjen e të gjitha pengesave ndaj tregtisë mes vendeve anëtare të OKI-së, duke thënë se krijimi i tregtisë së lirë midis vendeve anëtare, bëhet në mënyrë që të sigurojë rritje të tregtisë ndërmjet vendeve Islame me pjesëmarrjen aktive të sektorit privat të vendeve anëtare. Ambasadorët janë duke folur në Konferencën e Ambasadorëve në OKI, e cila është organizuar nga Oda e Tregtisë dhe Industrisë së Lahores (LCCI) dhe po mbahet ditët e sotme.
Presidenti LCCI Irfan Kaiser Sheikh në fjalimin e tij të mirëpritur ka theksuar objektivat e vërteta mbajtjes së kësaj konference të rëndësishme. Ai tha se Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë së Lahores dëshiron që të ketë nivel më të lartë të tregtisë mes shteteve myslimane.
Zëvendes presidentët e LCCi Kashif Junis Meher, Saeeda Nazar dhe Komiteti i përpunimit të konventave të OKI Mirza HASNAIN Reza dhe anëtarë të LCCI KE Syed Mahmud Ghaznavi folën gjatë konferencës. Ambasadorët thanë se bota është duke u përballur me sfida të ndryshme duke përfshirë varfërinë, urinë, terrorizmin, recesionin global, dhe fatkeqësi natyrore.
Dhe në këto rrethana ata thanë se bota islame nuk është imun ndaj këtyre sfidave, dhe për këtë përfaqësuesit e këtyre vendeve duhet të vijnë së bashku për të trajtuar këto çështje në botën islame, duke inkurajuar tregti me njëri-tjetrin. Duke folur këtë rast, Sekretari i Jashtëm Xhelil Abbas Xhilani tha se ndikimi i çështjes së terrorizmit ka qenë i ashpër në popullin e Pakistanit, si dhe ekonomi ka prekur të gjitha sferat e jetës.
Pakistani veçanërisht është në sy stuhisë për 10 vitet e fundit për shkak të terrorizmit, e cila ka prekur jo vetëm atë, por edhe të gjithë rajonin“, tha ai. Duke folur për rolin e Pakistanit në frontin e luftës globale kundër terrorit, ai tha se “ne kishim humbur mbi 30.000 civilë dhe më shumë se 9000 nga personeli i sigurisë në luftën kundër terrorit. Përveç kësaj, tha ai, vendit i kishte shkaktuar një humbje prej $ 70 miliard për ekonominë .

Pakistan Observer/Kohaislame

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit