33.3 C
Pristina
E mërkurë, 23 Qershor, 2021

Sergey Brin: Kina, SOPA, Facebook kërcënojnë “uebin e hapur”

Më të lexuarat

Makina kërkuese Google ishte krijuar kur pjesa më e madhe e informacionit në ueb ishte e hapur dhe e mundshme për qasje për çdokënd që dëshironte ta shihte. Në ambientin e sotshëm aq shumë të kufizuar, Sergey Brin dhe CEO i Google, Larry Page, mund të mos e kenë provuar fare.

“Lloji i ambientit sipas të cilit ne e zhvilluam Google, arsyeja që ne ishim në gjendje të zhvillonim një makinë kërkuese, është që uebi ishte aq i hapur,” tha Brin për The Guardian. “Sapo të merrni shumë rregulla, kjo e mbyt inovacionin.”

Në një intervistë të botuar gjatë të shtunës, bashkëthemeluesi i Google citoi një radhë të gjerë të sulmeve në internetin e hapur duke përfshirë kufizimet qeveritare dhe ndërprerja e të dhënave, përpjekjet e llahtarshme për të mbrojtur pronën intelektuale dhe portalet e reja të komunikimit që përdorin teknologjitë e uebit dhe internetin, por nën kontroll të rreptë korporativ.

Atje janë “forca shumë të fuqishme që janë rreshtuar kundër internetit të hapur në të gjitha anët dhe përreth botës,” thotë Brin. “Unë mendova që nuk ishte ndonjë rrugë për ta vendosur xhindin pas në shishe, por tani duket e qartë në fusha të caktuara që xhindi është vendosur sërish në shishe.”

Jo rastësisht, këto forca orientohen drejtpërdrejt në tre kokëdhimbjet më të mëdha të Google si bizhnes gjatë disa viteve të kaluar. Nuk ka ndonjë rrugë serverët e Google për t’u qasur për të marrë informacion në faqet e Facebook-ut ose aplikacioneve për smartphone të ndërmarrjes Apple. Videot në YouTube, librat në Google Books dhe nisma të tjera kyçe janë mbërthyer me industritë e mdiave dhe vendimeve të gjykatave qveritare. Dhe megjithë posedimin për tërheqje nga Kina në Hong Kong pas një serie të sulmeve dhe rregullave të reja kufizuese, Google është detyruar që të dërgojë informacione të përdoruesit tek qeveria e Shteteve të Bashkuara, nganjëherë edhe duke mos i informuar përdoruesit.

Brin liston disa kërcënime të tjera për uebin e hapur (dhe ndaj Google):

-Aplikacionet për smartphone të drejtuar nga Apple: “i tërë informacioni në aplikacione – që të dhënat të mos jenë të zvarritura nga zvarrësit e uebit. Ju nuk mund t’i kërkoni ato.”;

-Facebook, ku të dhënat futen por kurrë nuk dalin: “Facebok ka qenë duke thithur kontakte në Gmail për shumë vite”;

-SOPA dhe PIPA, për të cilat Brin thotë që kanë ardhur në Shtetet e Bashkuara duke përdorur teknologjinë e njëjtë të projektimit të përmbajtjes për përdorimin e së cilës është kritikuar Kina dhe Irani. Me SOPA dhe PIPA, thotë Brin, frikësimet nga pirateria kishte zvogëluar industrinë mediatike “duke e dërguar veten në pëllëmbë, ose ndoshta më keq se sa në pëllëmbë./pcworldalbanian


“Lloji i ambientit sipas të cilit ne e zhvilluam Google, arsyeja që ne ishim në gjendje të zhvillonim një makinë kërkuese, është që uebi ishte aq i hapur,” tha Brin për The Guardian. “Sapo të merrni shumë rregulla, kjo e mbyt inovacionin.”

Në një intervistë të botuar gjatë të shtunës, bashkëthemeluesi i Google citoi një radhë të gjerë të sulmeve në internetin e hapur duke përfshirë kufizimet qeveritare dhe ndërprerja e të dhënave, përpjekjet e llahtarshme për të mbrojtur pronën intelektuale dhe portalet e reja të komunikimit që përdorin teknologjitë e uebit dhe internetin, por nën kontroll të rreptë korporativ.

Atje janë “forca shumë të fuqishme që janë rreshtuar kundër internetit të hapur në të gjitha anët dhe përreth botës,” thotë Brin. “Unë mendova që nuk ishte ndonjë rrugë për ta vendosur xhindin pas në shishe, por tani duket e qartë në fusha të caktuara që xhindi është vendosur sërish në shishe.”

Jo rastësisht, këto forca orientohen drejtpërdrejt në tre kokëdhimbjet më të mëdha të Google si bizhnes gjatë disa viteve të kaluar. Nuk ka ndonjë rrugë serverët e Google për t’u qasur për të marrë informacion në faqet e Facebook-ut ose aplikacioneve për smartphone të ndërmarrjes Apple. Videot në YouTube, librat në Google Books dhe nisma të tjera kyçe janë mbërthyer me industritë e mdiave dhe vendimeve të gjykatave qveritare. Dhe megjithë posedimin për tërheqje nga Kina në Hong Kong pas një serie të sulmeve dhe rregullave të reja kufizuese, Google është detyruar që të dërgojë informacione të përdoruesit tek qeveria e Shteteve të Bashkuara, nganjëherë edhe duke mos i informuar përdoruesit.

Brin liston disa kërcënime të tjera për uebin e hapur (dhe ndaj Google):

-Aplikacionet për smartphone të drejtuar nga Apple: “i tërë informacioni në aplikacione – që të dhënat të mos jenë të zvarritura nga zvarrësit e uebit. Ju nuk mund t’i kërkoni ato.”;

-Facebook, ku të dhënat futen por kurrë nuk dalin: “Facebok ka qenë duke thithur kontakte në Gmail për shumë vite”;

-SOPA dhe PIPA, për të cilat Brin thotë që kanë ardhur në Shtetet e Bashkuara duke përdorur teknologjinë e njëjtë të projektimit të përmbajtjes për përdorimin e së cilës është kritikuar Kina dhe Irani. Me SOPA dhe PIPA, thotë Brin, frikësimet nga pirateria kishte zvogëluar industrinë mediatike “duke e dërguar veten në pëllëmbë, ose ndoshta më keq se sa në pëllëmbë./pcworldalbanian/kohaislame

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit