-5.6 C
Pristina
Tuesday, February 7, 2023

Serbia përgatit përforcim financiar për serbët që braktisën institucionet e Kosovës

Më të lexuarat

Jovanov, anëtar i Komisionit parlamentar për çështje buxhetore, nga radhët e SNS-së, nuk ishin të gatshëm t’u përgjigjen pyetjeve.

Deputetët nga radhët e opozitës, me të cilët ka biseduar Radio Evropa e Lirë, në parim e mbështesin idenë që qytetarët që kanë dhënë dorëheqje nga institucionet e Kosovës, të kenë mbështetjen e shtetit, por theksojnë se kjo përfshin disa çështje.

Radomir Llazoviq, anëtar i lëvizjes opozitare “Të mos e mbysim Beogradin” (Ne davimo Beograd), thotë se për momentin nuk është folur për mbështetje financiare për qytetarët që kanë braktisur institucionet e Kosovës.

Ai konsideron se një masë e tillë duhet të prezantohet para deputetëve.

“Për çfarë bëhet fjalë këtu? A bëhet fjalë për ndonjë masë të përkohshme, sa do të zgjasë, si do të ndihmohen, kjo është e gjitha në domenin e imagjinatës së presidentit dhe mendoj se kjo është keq. Presidenti nuk ka kompetenca të merret me këtë”, thotë Llazoviq.

Qëndrimi kësaj lëvizjeje është se Kosova është një “shtet brenda shtetit”, si çështje që nuk është zgjidhur, se opinioni është në errësirë për këtë çështje dhe se për këtë arsye është e nevojshme që opozita të marrë pjesë në të gjitha bisedimet për Kosovën.

Tamara Millenkoviq-Kerkoviq, deputete nga subjekti opozitar i djathtë, Lëvizja Dveri, thotë për Radion Evropa e Lirë se lëvizja angazhohet për subvencionet dhe mbështetjen për serbët që jetojnë në Kosovë.

Dveri mohon fuqishëm pavarësinë e Kosovës dhe angazhohet për ndërprerjen e integrimit evropian të Serbisë.

Tamara Millenkoviq-Kerkoviq, megjithatë, shtron pyetjen:

“Çfarë kanë bërë deri tani ata njerëz në institucione, a kanë marrë paga të dyfishta. Duhet të shihet se kujt do t’i jepet ajo ndihmë, sa do të jetë dhe në çfarë mënyre do të verifikohet se kujt i takon”.

Në prill të vitit 2014, Komisioni anketues për mënyrën e shpenzimit të mjeteve nga buxheti i Serbisë në territorin e Kosovës në periudhën prej vitit 2000 deri në vitin 2012, ka konstatuar se ekziston një numër i madh i të punësuarve që marrin paga të dyfishta – nga buxheti i Kosovës dhe buxhetin e Serbisë.

Sanda Rashkoviq-Iviq, deputete nga Partia Popullore opozitare, thotë për REL-in se shteti duhet “të qëndrojë pranë atyre njerëzve”.

“Pesëdhjetë milionë euro – kjo nuk është as sa një e treta [e investimeve] në stadiumin kombëtar të futbollit. Nuk është shumë, fondet mund të ridestinohen. Po shpenzohen shuma të mëdha parash për diçka që është e panevojshme dhe mendoj se është e nevojshme të ndihmohen njerëzit në këtë moment”, thotë Rashkoviq-Iviq.

Partia Popullore e konsideron Kosovën “pjesë të patjetërsueshme të Serbisë” dhe kundërshton fuqishëm njohjen e pavarësisë.

Rebalanci është miratuar nga Qeveria e Serbisë më 3 nëntor. Pritet që ai të miratohet në Kuvend, ku SNS-ja, së bashku me partnerët e koalicionit, ka shumicën.

Ministri i Financave, duke paraqitur rebalancin para deputetëve në Kuvend, deklaroi se arsyet për këtë janë të hyrat më të larta të thesarit të shtetit, pagesa e pensioneve më të larta dhe ndihma për të rinjtë dhe familjet, si dhe sigurimi i burimeve të energjisë.

Ministri nuk ka dhënë deklarata për gazetarët në Kuvend.

Me këtë rast, REL-i i është drejtuar me shkrim kësaj ministrie, me pyetjet se mbi cilën bazën do Serbia t’ua paguajë kompensimin përfaqësuesve të serbëve në Kosovë, si do të sigurohen këto para dhe nëse qytetarët që marrin kompensim do të kenë ndonjë detyrim në aspektin e angazhimit në punë.

Deri në përfundimin e tekstit, Ministria e Financave të Serbisë nuk iu përgjigj pyetjeve të REL-it. Përgjigjet nuk kanë ardhur as nga Zyra e Qeverisë serbe për Kosovën.

Më 5 nëntor, përfaqësuesit e serbëve kanë dorëzuar dorëheqjet në vetëqeverisjet lokale në veri të Kosovës, në gjyqësi, polici dhe në Qeveri e Kuvend.

Braktisja e institucioneve të Kosovës nga serbët ndodhi pasi shkarkimit nga detyra të drejtorit të policisë për rajonin e veriut, Nenad Gjuriq, për shkak të refuzimit të zbatimit të vendimit të Qeverisë për riregjistrimin e automjeteve.

Nga 1 nëntori, Qeveria e Kosovës ka filluar zbatimin e planit për riregjistrimin e automjeteve të lëshuar nga Serbia me akronimet e qyteteve të Kosovës. Plani është që ato të konvertohen në targa RKS (Republika e Kosovës).

Masa e re, jashtë rebalancimit dhe pa vlerësimin e Këshillit Fiskal

Këshilli Fiskal, organ i pavarur shtetëror, detyra e të cilit, ndër të tjera, është të monitorojë dhe analizojë buxhetin, në përgjigjen e tij për REL-in, thotë se masa nuk është përfshirë në rebalancimin e buxhetit.

Në përgjigje shtohet se Këshilli Fiskal “në përputhje me praktikën e mirë ndërkombëtare” i shmanget “vlerësimit dhe komentimit zyrtar të politikave të reja të Qeverisë, të cilat kanë si bazë të vetme deklaratat në media”.

“Mbështetja financiare për qytetarët që janë larguar nga institucionet e Kosovës, e paralajmëruar publikisht, me sa duket është një masë e re e Qeverisë që është hartuar pas rebalancimit të buxhetit dhe ne, me këtë rast, nuk e kemi vlerësuar si të tillët”, thonë nga ky institucion.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit