-0.4 C
Pristina
Wednesday, January 26, 2022

OKB: Përfundimi i luftës së Sirisë, përgjegjësi e jona kolektive

Më të lexuarat

Përfundimi i luftës së Sirisë është përgjegjësia jonë kolektive, tha shefi i OKB për konferencën e donatorëve

Përfundimi i konfliktit 10-vjeçar në Siri është përgjegjësia kolektive e bashkësisë ndërkombëtare, rikonfirmoi Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së António Guterres gjatë konferencës së sotme mbajtur nga OKB dhe Bashkimi Evropian.

“Pas një dekade lufte, shumë sirianë kanë humbur besimin se bashkësia ndërkombëtare mund t’i ndihmojë ata të krijojnë një rrugë të dakorduar për të dalë nga konflikti. Unë jam i bindur se ne ende mundemi, së bashku me vetë partitë siriane ”, tha ai në një videomesazh për Konferencën e pestë të Brukselit.

Takimi virtual synoi të grumbullojë 4.2 miliardë dollarë për njerëzit brenda Sirisë dhe 5.8 miliardë dollarë për refugjatët në vendet në rajon.

Luftë jo vetëm e Sirisë

Shefi i OKB u bëri presion qeverive për të rritur angazhimet e tyre financiare dhe humanitare ndaj sirianëve dhe kombeve që kanë siguruar strehim për miliona që ikën nga konflikti.

“Lufta në Siri nuk është vetëm luftë e Sirisë”, theksoi ai. “Përfundimi i saj dhe vuajtja e jashtëzakonshme që vazhdon të shkaktojë është përgjegjësia jonë kolektive.”

Këtë vit, më shumë se 13 milion njerëz brenda Sirisë do të kenë nevojë për ndihmë humanitare, e cila përfaqëson një rritje prej 20 përqind gjatë vitit 2020, tha Guterres. Edhe 10.5 milion refugjatë sirianë në rajon do të kenë nevojë për mbështetje.

“Ekonomia e Sirisë është shkatërruar dhe tani ndikimet e COVID-19 i kanë përkeqësuar gjërat. Pothuajse gjysma e të gjitha familjeve humbën burimin e tyre të të ardhurave ”, vazhdoi ai. “Nëntë në dhjetë Sirianë janë duke jetuar në varfëri.”

Ndjekja e paqes ‘e pamëshirshme’

Sekretari i Përgjithshëm tha që OKB do të jetë “e pamëshirshme” në ndjekjen e një zgjidhje politike të konfliktit, në përputhje me Rezolutën 2254 të Këshillit të Sigurimit, e cila gjithashtu kërkon një armëpushim.

I Dërguari i tij i Posaçëm për Sirinë, Geir Pedersen, njoftoi se megjithëse situata në terren ka qenë relativisht e qetë, me vija të qëndrueshme frontale për më shumë se një vit, paqja mbetet e pakapshme.

“Në një situatë ku tensionet ushtarake mbeten të larta dhe shpërthimet e shpeshta të dhunës vazhdojnë të ndodhin, ku spitalet dhe civilët janë ende duke u goditur, dhe ku pesë ushtri të huaja veprojnë në afërsi të njëra-tjetrës, flakët mund të ndizen përsëri në çdo kohë”, tha ai , duke folur nga Oslo.

“Përparimi drejt armëpushimit mbarëkombëtar për të cilin ka kërkuar rezoluta 2254 e Këshillit të Sigurimit, mbetet më urgjent se kurrë.”

Uniteti mbi të gjitha

Pedersen dhe ekipi i tij po vazhdojnë angazhimin e tyre drejt lehtësimit të sesionit të ardhshëm të Komitetit Kushtetues, një nga çështjet e përshkruara në Rezolutën e OKB.

“Mbi të gjitha, ajo që kërkohet sot për t’iu përgjigjur sfidave marramendëse me të cilat përballet Siria dhe aspiratat e njerëzve të saj për të arritur paqen është me të vërtetë uniteti ndërkombëtar”, tha ai.

“Uniteti në premtimin e mbështetjes së nevojshme financiare, natyrisht. Uniteti në mbështetjen e përpjekjeve të OKB për të lehtësuar zbatimin e të gjitha aspekteve të rezolutës 2254. Dhe uniteti në promovimin e identifikimit të hapave të ndërsjellë që do të mundësojnë përparimin për atë qëllim. ”

Gjatë gjithë Marsit, OKB ka përkujtuar 10 vjetorin e luftës Siriane. Paralelisht me konferencën e premtuar, Asambleja e Përgjithshme e OKB në Nju Jork mbajti një takim joformal duke parë situatën humanitare dhe të drejtat e njeriut në vend. /Mesazhi.com

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit