18.7 C
Pristina
Saturday, April 13, 2024

Mësimi 5 – Cili musliman është më i mirë?

Më të lexuarat

Allahu i Lartësuar thotë:
وَأُمِرْتُ لأَنْ أَكُونَ أَوَّلَ ٱلْمُسْلِمِينَ
“Unë jam urdhëruar të jem i pari nga ata që i nënshtrohen Atij” (Zumer, 12)

Abdulla Ibn Amr radiallahu anhu tregon nga Pejgamberi salallahu alejhi ve selem i cili ka thënë:
الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ وَالْمُهَاجِرُ مَنْ هَجَرَ مَا نَهَى اللَّهُ عَنْهُ
“Muslimani është ai i cili nuk i sjell dëm muslimanëve as me gjuhën e tij dhe as me dorën e tij dhe Muhaxhiri (i shpërnguluri) është ai që lë (e braktis) gjithçka që ka ndaluar Allahu.” (Buhariu)

Ebu Musa radiallahu anhu tregon E pyetën të Dërguarin e Allahut salallahu alejhi ve selem :
أَيُّ الْإِسْلَامِ أَفْضَلُ؟ قَالَ: مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ
“O i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ve selem, Islami i kujt është më i miri?” Ai u përgjigj: “Ai prej të cilit nuk lëndohen myslimanët as nga gjuha e tij dhe as nga dora e tij.” (Buhariu)

Enesi radiallahu anhu tregon nga Pejgamberi salallahu alejhi ve selem i cili ka thënë:
لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه
“Asnjë prej jush nuk do të ketë besim (të plotë) derisa të dojë për vëllanë e tij (të fesë, muslimanin) çfarë ai don për veten e tij.” (Buahriu)

 

Shpjegim:

 

Besimtarit i kërkohet që ai që ai t’i bindet dhe ti nënshtrohet Allahut të Lartësuar, pra të jetë mysliman i përkushtuar, dhe adhurimin ta ketë të sinqertë dhe njëshmërinë e plotë në Allahun.
Padyshim që myslimani i bindur nuk i sjell dëm të tjerëve, e në veçanti myslimanëve as me gjuhë dhe as me dorë. Ai si mysliman i mirë merr në konsideratë urdhrat e Allahut dhe largohet nga çdo gjë që Ai e ka sanksionuar.
Dy hadithet janë shumë të qartë që e skenojnë dhe paraqesin në mënyrë shumë të thjeshtë dhe të formuluar shumë mirë, veprimin e myslimanit me dorë dhe gjuhë. Kurse hadithi i tretë kërkon nga besimtari që atë që e donë për vete, t’ia dëshiroj edhe të tjerëve, sepse kjo është pjesë e imanit.

 

Dobi:

 

Nënshtrimi ndaj Allahut është urdhër.
Myslimanit nuk i lejohet t’i sjellë dëm myslimanëve në asnjë mënyrë, kujdes dorën dhe gjuhën.
Muhaxhir (i larguar) është ai i cili i len haramet.
Mendoja të mirën të tjerëve, ashtu si ja mendon vetes.

 

Allahu im!
Më lehtëso nënshtrimin ndaj urdhrave tua. Ruaje dorën dhe gjuhën time nga gjynahet.

 

Ulvi Fejzullahu

Artikulli paraprak
Artikulli tjetër
- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit