11.1 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Ky rrokaqiell në Evropë, simbol i urbanizimit të një qyteti të famshëm në Suedi

Më të lexuarat

Të dhëna mbi një kullë skandinave që ngjan me ato të Tiranës…

Pothuajse njëzet vjet më parë, në Malmö u ndërtua një rrokaqiell, i cili përfaqëson një nga arritjet e para të ndërtimit të vetëqëndrueshëm në Evropë.

Që në fillim, qiellgërvishtësi më i lartë në Skandinavi dhe i dyti në kontinent, u siguron qiramarrësve energji në një mënyrë ekologjikisht të qëndrueshme, duke konvertuar burimet. Energjia me të cilën ngrohen qiramarrësit merret nga burimet e rinovueshme të diellit, ujit dhe erës, por edhe nga mbetjet organike që vendosen në një vend të caktuar.

E ndërtuar në vitin 2005, rrokaqiell i vetëqëndrueshëm në Malmö ishte një hap që tregonte se qyteti po urbanizohej dhe po kalonte nga një qendër industriale në një qendër urbane. Edhe pse urbanizimi i shtuar e ka shoqëruar qytetin në 10 vitet e fundit, rrokaqiell ishte një nga shenjat e para të transformimit të qytetit. Ndërkohë, Malmö është vendosur si një qendër e rëndësishme evropiane, siç dëshmohet nga Eurosong-i i këtij viti, i cili u mbajt pikërisht aty.

Kur u ndërtua, qiellgërvishtësi 190 metra i lartë ndryshoi plotësisht pamjen e qytetit dhe në fillim theu rekorde për ndërtesat e larta në vendet skandinave dhe në Evropë.

Kështu, Turning Torso ishte kështu fillimisht rrokaqielli më i lartë në Skandinavi, ndërtesa më e lartë në BE dhe e dyta më e larta në Evropë.

Për këtë rrokaqiell, i cili përbëhet nga 147 apartamente luksoze, është e rëndësishme të përmendet se është një nga realizimet e para të arkitekturës së vetëqëndrueshme.

Nga burime të ndryshme, rrokaqiell merr deri në njëqind për qind të energjisë termike të përdorshme për ngrohjen e apartamenteve. Të gjitha sistemet e sigurisë, duke përfshirë ashensorët dhe ndriçimin, kanë furnizim rezervë me energji elektrike dhe meqenëse ndërtesa ka një sistem të dyfishtë të furnizimit me ujë, banorëve nuk ka gjasa të mbeten ndonjëherë pa ujë.

Rrokaqielli 54-katësh është ndërtuar nga viti 2001 deri në vitin 2006 dhe është realizim i idesë së arkitektit Santiago Calatrava. Struktura specifike spirale e rrokaqiellit, e cila e bën ndërtesën të përdredhur, u frymëzua nga rrotullimi i bustit të njeriut. Për të arritur një ndërtim të pazakontë, ndërtesa është ndërtuar me module, të cilat ndjekin një strukturë të jashtme spirale.

Është shumë interesante që konstruksioni i ndërtesës është projektuar në atë mënyrë që përbërësit bazë të ndërtesës të qëndrojnë në pjesën e jashtme të strukturës. Sipas cityanatomy, ndërtimi i Turning Torso është unik pasi përbëhet nga një bërthamë megarrethore betoni, e cila është e mbështjellë nga pjesa tjetër e strukturës, kolona çeliku dhe betoni, një ekzoskelet çeliku, një pllakë konike, pllaka të sheshta dhe  mur.

Në përputhje me tendencat e ndërtimit të qëndrueshëm, gjithnjë e më shumë po ndërtohet me dru, i cili nuk ndot mjedisin kur përpunohet, si prodhimi i materialeve të tjera të zakonshme të ndërtimit të lartë. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit