31.5 C
Pristina
Thursday, June 30, 2022

“Kur miteve u jepet përparësi mbi faktet historike”: Nacionalistët hindu bëjnë fushatë për t’i kthyer monumentet dhe xhamitë myslimane në tempuj në Indi

Më të lexuarat

Nacionalistët hindu të mbështetur nga Partia Bharatiya Janata në pushtet po zhvillojnë fushata shqetësuese për të kthyer në tempuj xhamitë dhe monumentet historike, përfshirë Taxh Mahalin dhe Kutub Minaren e ndërtuar nga sundimtarët myslimanë në epokën mesjetare në Indi. Nacionalistët hindu të mbështetur nga qeveria federale e udhëhequr nga Narendra Modi kanë nisur fushata njëra pas tjetrës për të synuar pakicën myslimane në Indi.

Vendi ka dëshmuar shumë fushata urrejtjeje dhe një cikël dhune kundër muslimanëve në tetë vitet e fundit. Incidentet e linçimit të turmës, krimet e urrejtjes, ligjet diskriminuese të shtetësisë, burgosjet e aktivistëve myslimanë, fushatat kundër hixhabit dhe prishja e shtëpive që u përkasin myslimanëve të varfër janë disa nga incidentet e spikatura që ndodhën që kur Narendra Modi u bë Kryeministër i Indisë në 2014. Tani, ata po zhvillojnë fushata për të kthyer në tempuj xhamitë dhe monumentet historike, duke përfshirë Taxh Mahalin dhe Kutub Minar, të ndërtuara nga sundimtarët myslimanë në epokën mesjetare në Indi.

Udhëheqësit që i përkasin grupeve nacionaliste hindu po depozitojnë peticione në gjykata, duke bërë deklarata publike dhe duke mbajtur protesta duke kërkuar shpalljen e këtyre monumenteve dhe xhamive si tempuj. Ata pretendojnë se këto monumente dhe xhami janë ndërtuar nga sundimtarët myslimanë mesjetarë pas rrënimit të tempujve dhe tani, atyre duhet t’u jepet e drejta për t’u lutur në këto vende.

https://english.alaraby.co.uk/features/hindu-campaign-convert-indias-mosques-temples

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit