20.1 C
Pristina
Saturday, June 15, 2024

Ku ndodhin më së shumti tërmetet?

Më të lexuarat

Një përshkrim i fenomenit që na “prish gjumin”

Numri i të vdekurve nga tërmeti që goditi Marokun javën e kaluar është rritur në mbi 2,800 dhe më shumë se 2,500 njerëz janë lënduar.

Ndërsa parashikimi i tyre është i vështirë – shkencëtarët e dinë se ku do të ndodhin, por jo kur – dihet se tërmetet ndodhin përgjatë skajeve të pllakave tektonike dhe linjave të thyerjes, dhe ekzistojnë tre zona kryesore në planetin tonë që janë më të ndjeshme ndaj tyre.

Tërmetet përgjatë skajeve të pllakave

Tërmetet janë të zakonshme në vendet në Tokë ku takohen pllakat oqeanike ose kontinentale, ose në skajet e pllakave oqeanike dhe kontinentale. Me fjalë të thjeshta dhe pa hyrë në terma të vështira gjeologjike, shtresa më e jashtme e planetit tonë nga qendra, ose korja e Tokës, përbëhet nga disa pjesë të quajtura pllaka që lidhen me njëra-tjetrën.

Këto pllaka mund të formojnë fundin e oqeanit ose sipërfaqen e tokës.

Ato i nënshtrohen lëvizjes që ndodh në mantelin e Tokës ose mantelin e bërthamës nën kore. Lëvizje të tilla mund të bëjnë që një pllakë të rrëshqasë mbi një tjetër ose të largohet dhe më pas të përplaset dhunshëm. Lëvizjet e tilla të kores së Tokës rezultojnë në tërmete, shkruan World Atlas.

Tërmetet përgjatë vijave të thyerjes

Tërmetet ndodhin gjithashtu përgjatë vijave të thyerjes në koren e Tokës.

Tërmetet janë në thelb çarje në pllakat kontinentale ose oqeanike të shkaktuara nga tektonika e tyre. Korja është shumë e paqëndrueshme pranë vijave të thyerjes dhe pastabiliteti përgjatë tyre mund të shkaktojë tërmete të mëdha.

Zonat në Tokë të prirur ndaj tërmeteve

Ekzistojnë tre zona të mëdha në planetin tonë që janë më të prirura ndaj tërmeteve – brezi sizmik rreth Oqeanit Paqësor (e ashtuquajtura Unaza e Zjarrit), kreshta Alpine-Himalayan dhe kreshta e Mesme të Atlantikut.

Unaza e Zjarrit e Paqësorit

Është brezi sizmik që vuan afërsisht 90 për qind të të gjithë tërmeteve në botë.

Rripi shtrihet nga Kili në veri përgjatë bregut të Paqësorit të Amerikës Jugore dhe Qendrore, në Meksikë në Amerikën e Veriut. Ai shtrihet më tej në Bregun Perëndimor të SHBA-së në pjesët jugore të Alaskës dhe përfshin Ishujt Aleutian në Paqësor.

Japonia, arkipelagu i Filipineve, Guinea e Re, Zelanda e Re dhe ishujt e Paqësorit Jugor janë gjithashtu pjesë e këtij brezi sizmik.

Prania e maleve dhe vullkaneve të rinj, në rritje, llogore të thella oqeanike, skajet e pllakave tektonike dhe struktura të tjera tektonikisht aktive e bëjnë Unazën e Zjarrit të Paqësorit shumë të ndjeshëm ndaj tërmeteve.

Zinxhiri Alpino-Himalayan

Rreth 17 për qind e të gjithë tërmeteve në botë ndodhin në këtë brez.

Ai shtrihet nga ishujt indonezianë të Java dhe Sumatra në Azinë Juglindore, përgjatë rajonit Himalayan të nënkontinentit Indian, përgjatë Azisë Qendrore në Detin Mesdhe dhe në Oqeanin Atlantik.

Disa nga tërmetet më të mëdha në këtë brez përfshijnë një në Iran në gusht 1968, i cili vrau 11,000 njerëz dhe në Turqi në mars 1970, i cili vrau afro 1,000 njerëz.

Prania e maleve në rritje, linjave të thyerjes dhe formave të tjera të strukturave sizmikisht aktive e bëjnë këtë brez të ndjeshëm ndaj tërmeteve.

Ridge Mid-Atlantic

Është një kreshtë mes oqeanit e vendosur përgjatë fundit të Oqeanit Atlantik, pjesë e vargmalit më të gjatë malor në botë.

Ai ndan pllakat euroaziatike dhe të Amerikës së Veriut në Atlantikun e Veriut dhe pllakat kontinentale të Amerikës së Jugut dhe Afrikës në Atlantikun e Jugut. Duke qenë se ky brez është i përfshirë në një shkallë të lartë të aktivitetit tektonik, ai është gjithashtu shumë i ndjeshëm ndaj tërmeteve.

Ndër pesë vendet më të ndjeshme ndaj tyre janë Kina, Indonezia, Irani, Turqia dhe Japonia. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit