14.5 C
Pristina
Saturday, April 13, 2024

Kalorësi Musliman

Më të lexuarat

Një burrë nuk mund të ishte kalorës pa plotësuar 10 tipare (cilësi): Mirësinë, krenarinë, sjelljet e mira, sensin poetik, gjuhën e pastër letrare, forcën, mjeshtërinë në kalërim, mundësinë e përdorimit tê shpatës, shtizës dhe harkut.
Historiku i muslimanëve në Andaluzi është shumë i pasur me lajme që vërtetojnë përhapjen e këtyre cilësive tek kalorësit muslimanë. Një rast konkret është rrethimi që sundimtari i Kordovës i bëri qytetit të Toledos në vitin 1139. Atë kohë qyteti ishte i sunduar nga të krishterët dhe mbretëresha që e drejtonte – të cilës i kishin shkuar fjalët se një kalorësi trim, sypatrumbur dhe fisnik, nuk i kishte hije të mbante rrethuar qytetin e një gruaje që e sundonte – ajo këto fjalë ja dërgoi komandantit musliman. Ai kur i lexoi fjalët e saj u largua menjëherë bashkë me ushtrinê e tij.

Gustave le Bon ” Qytetërimi Arab”

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit