15.2 C
Pristina
E premte, 14 Maj, 2021

Izraeli ndërpret furnizimin me ujë të 45.000 palestinezëve

Më të lexuarat

Rreth 45,000 palestinezë që jetojnë në kampin e refugjatëve Shuafat dhe rrethinat e Ras Ras Shehadeh , Khamis, As- Salam dhe Anata në Jeruzalem kanë mbetur ujë për gati tre ditë .

Banorët thonë se kompania e izraelite e ujit Gihon, ka nisur gradualisht reduktimin e furnizimit me ujë gati dy javë më parë derisa u ndal krejtësisht.

Një anëtar i komitetit popullor Shuafat -ës; Khaled Al – Khalidi tha ditën e mërkurë se 23,000 refugjatë nuk kanë patur ujë për tre ditë, ndërsa banorët e Ras Ras Shehadeh, Khamis, As- Salam dhe Anata kanë mbetur pa ujë për 20 ditë.

Al – Khalidi kërkoi prej UNRWA -së, furnizuesin e shërbimeve të kampit, për të përmbushur detyrimet e saj ndaj refugjatëve dhe që të ndjekë penalisht komunën Jeruzalemin dhe Gihon për t’i detyruar ata që të kthejnë furnizimin me ujë.

Al – Khalidi theksoi se UNRWA dhe Jordania nënshkruan një marrëveshje në vitin 1956 për të siguruar shërbimin e ujit refugjatëve palestinezë pa pagesë dhe në vitin 1967 administrata civile izraelite u bashkuan me Konventën. Megjithatë në vitin 1988, kur Izraeli u përpoq për të prerë furnizimin me ujë banorëve të kampit , refugjatët ndoqën penalisht kompaninë dhe e detyruan atë të kthente furnizimin me ujë .

Kryetari i komitetit të Zhvillimit Ras Al – Khamis , Jameel Sandouqa , tha se institucionet arsimore dhe shëndetësore janë paralizuar nga veprimet e kompanisë. Ne ju drejtuam Shoqatës për të Drejtat Civile dhe paraqitëm një ankesë kundër Gihon. Ne gjithashtu kontaktuam me Zëvendësdrejtorin e Përgjithshëm të Eli Cohen Gihonit -së, por ai mohoi në mënyrë të prerë furnizimin me ujë .

Sandouqa tha se komisioni i tij ka kontaktuar ministrin e Knesset Effie Cole dhe i kërkoi atij që të mbajë një takim urgjent në Knesset dhe një konferencë për shtyp në lidhje me kompaninë e ujsjellësit dhe në lidhje me rikthimin e furnizimit me ujë të banorëve të zonave të .

Gihon e ka prerë furnizimin me ujë në rajon që të na detyrojë të marrim shërbime nga komuna e Jeruzalemit dhe të imponojë një realitet të ri në rajon, tha ai .

Sandouqa shtoi se ushtria izraelite ka mbyllur kalimin nga Shuafat ushtarake për tre ditë tani për mirëmbajtje në mënyrë që të detyrojë studentët e kampit të ecin gjatë gjithë rrugës përreth terminalit në shtëpitë e tyre duke shkaktuar atyre vuajtje të mëdha dhe duke rrezikuar jetët e tyre .

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit