21.2 C
Pristina
Tuesday, July 16, 2024

Xhamitë franceze kanë frikë se politika e therjes së shpendëve do të pengojë praktikën hallall

Më të lexuarat

Disa udhëheqës muslimanë në Francë kanë kritikuar veprimin e fundit që pritet të ketë ndikim në therjen e shpendëve në përputhje me parimet islame.

Një deklaratë e përbashkët e lëshuar nga drejtori i Xhamisë së Parisit Chemseddine Hafez, drejtori i Xhamisë në Lyon Kamel Kaptane dhe drejtori i Xhamisë Evry Khalil Maroun –– të cilët janë të autorizuar të lëshojnë autorizime për therjet hallall –– të enjten thanë se ata po debatojnë se si të rrisin ndërgjegjësimin rreth udhëzimeve të reja teknike nga ministria franceze e bujqësisë.

Publikimi i udhëzimit teknik DGAL / SDSSA / 2020-722 nga Ministria e Bujqësisë dhe Ushqimit datë 23/11/2020 përcakton më shumë “kontrolle zyrtare në lidhje me mbrojtjen e shpendëve në institucionet e therjes së shpendëve në kohën e prerjes së tyre”, tha deklarata e xhamive.

Zyrtarët në xhamitë e Parisit, Lionit dhe Evry besojnë se kushtet e therjes, të cilat pritet të hyjnë në fuqi në korrik, do ta bëjnë të pamundur përmbushjen e parimeve të therjes hallall të shpendëve.

Qarkorja e Ministrisë Franceze “i dërgon një mesazh negativ komunitetit të madh Musliman”, shtoi deklarata.

Sidoqoftë, qarkorja e ministrisë franceze të bujqësisë përmend disa përjashtime që do të bëhen për të respektuar ritualet fetare.

Të tre administratorët e xhamive, të cilët u takuan në 15 Mars, përcollën shqetësimet e tyre në ministrinë përkatëse, tha deklarata e përbashkët.

“Këto masa paraprake janë një pengesë serioze që nuk lejon njerëzit të praktikojnë lirisht fenë e tyre,” thoshte deklarata, duke shtuar se ata po planifikojnë të ndërmarrin veprimet e nevojshme ligjore për të rivendosur “të drejtën themelore”.

Udhëheqësit muslimanë gjithashtu kanë diskutuar çështjen me udhëheqësit e komunitetit hebre në Francë. /Mesazhi.com

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit