25.1 C
Pristina
Saturday, June 15, 2024

Suedi: Qeveria i hap rrugë teknologjisë e njohjes së fytyrës

Më të lexuarat

E lejuar vetëm për krimet e dënueshme me të paktën 4 vjet burg dhe me lejen e një autoriteti gjyqësor

Qeveria suedeze njoftoi se dëshiron të lejojë policinë të përdorë njohjen e fytyrës në kohë reale nga kamerat në vende publike për të identifikuar të dyshuarit për krime të caktuara.

Ky njoftim është pjesë e zgjerimit të legjislacionit të miratuar së fundmi nga 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian për kontrollin e sistemeve të inteligjencës artificiale.

Kjo rregullore evropiane ndalon “përdorimin e identifikimit biometrik në distancë në kohë reale në vende publike”, por me përjashtime për të dyshuarit për vepra të caktuara ose në rastin e një kërcënimi terrorist.

Qeveria suedeze në dhjetor bëri thirrje për një hetim të fokusuar në zgjerimin e përdorimit të kamerave të vëzhgimit, veëanërisht në përdorimin e njohjes së fytyrës.

Suedia kërkoi këtë hetim, brenda një periudhe jashtëzakonisht të shkurtër prej gjashtë muajsh, pasi vendi duhet të bëjë përparim “të rëndësishëm” në përdorimin e kamerave në luftën kundër krimit, tha në një konferencë shtypi Ministri i Drejtësisë Gunnar Strömer.

“Njohja e fytyrës në kohë reale në vende publike duhet të lejohet në luftën kundër krimit për aq sa e lejon rregullorja e AI-së e BE-së”, tha Kazimir Aberg, i cili drejtoi hulumtimin.

Teksti evropian lejon përdorimin e njohjes së fytyrës për të parandaluar një kërcënim terrorist ose për të synuar viktimat.

Gjithashtu është i mundur identifikimi i të dyshuarve në rastet e terrorizmit, përdhunimit, sulmeve të rënda kundër njerëzve, trafikimit të qenieve njerëzore.

Aberg beson se kjo teknologji duhet të lejohet vetëm për krime të dënueshme me të paktën 4 vjet burgim dhe me lejen e një autoriteti gjyqësor.

Kjo teknologji duhet të përdoret vetëm në kuadër të veprimeve për një hetim specifik dhe jo në mënyrë proaktive, shtoi kreu i hetimit.

Ministri suedez i drejtësisë përshëndeti propozimin, të cilin ai e konsideroi gjithëpërfshirës dhe tha se qeveria do të qartësonte planin e saj, megjithatë pa dhënë një afat specifik. /tesheshi.com

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit