14.2 C
Pristina
Sunday, September 19, 2021

Grupet Siriane të opozitës mbështesin Ushtrinë Çlirimtare të Sirisë.

Më të lexuarat

Ka përfunduar  takimi dy ditor në mes grupeve siriane të opozitës në Kajro, në të cilin u pajtuan për të mbështetur Ushtrinë Çlirimtare të Sirisë dhe shpërbërjen e Partisë Baath dhe largimin e Asadit dhe të figurave tjera të regjimit në periudhën e kalimtare por mbeten të ndarë në çështjet e tjera kyqe.

“Ne jemi pajtuar që zgjidhja e problemit fillon me largimin e regjimit të Asadit dhe të qeverisë së tij, mbrojtjen e civileve dhe mbështetjen e Ushtrisë Çlirimtare të Sirisë,” tha Kamal Labwani, një figure e opozitës Siriane gjersa ishte duke lexuar deklaratën përfundimtare e dal nga konferenca dy ditore.

250 pjesëmarrësit, megjithatë  e patën të vështirë për të zgjidhur pyetjet përfshirë ndërhyrjen ushtarake të vendeve të huaja dhe rolin e fesë dhe dështuan të bënin një marrëveshje për formimin e një trupi të bashkuar për të përfaqësuar opozitën.

Konferenca u hap te hënën në kryeqytetin egjiptian nën kujdesin e Lidhjes Arabe për të krijuar një vizion të përbashkët për periudhën kalimtare pas përmbysjes së Asadit në Siri.

Në deklaratën përfundimtare, pjesëmarrësit e konferencës përshkruan mekanizmat për procesin kalimtar pas Asadit, kreu i Këshillit Kombëtar Sirian Abdel Bassat Seya tha.

Kreu i Këshillit Kombëtar Sirian Abdel Bassat Seya tha që pjesëmarrësit u pajtuan që të mbështesin plotësisht Ushtrinë Çlirimtare Siriane, e cila është e përberë kryesisht nga dezertoret e ushtrisë Siriane të cilët kanë mbrojtur civilët dhe kanë fituar në disa zona te trazuara.

Seyda tha: “Për të folur për çfarëdo qeverie të bashkuar përderisa Asadi është në krye është e pakuptimet.”

Herët në mëngjes, një grup opozitare kurd u larguan nga takimi pasi disa pjesëmarrës refuzuan të përfshin në deklaratën përfundimtare që pakica Kurde në Siri do të njihet nga opozita pasi që kanë qenë të margjinalizuar nga regjimi i Asadit.

Sipas delegateve, mospajtimet u përqendruan nëse duhet te thërrasin për ndërhyrje ushtarake nga vendet e huaja për te ndal gjakderdhjen 16 mujore. Diskutimi gjithashtu preku dhe rolin e fesë pas rrëzimit të Asadit./Al Jazeera

Shqip: K.Morina/kohaislame.com

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit