30.7 C
Pristina
E martë, 3 Gusht, 2021

SHBA, Franca dhe Britania i bëjnë thirrje Serbisë të bashkëpunojë plotësisht me gjykatën e Hagës

Më të lexuarat

Përfaqësuesit e Shteteve të Bashkuara, Francës dhe Britanisë së Madhe sonte në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork, i bënë thirrje Serbisë që të bashkëpunojë plotësisht me pasardhësin e Tribunalit të Hagës.

Në një seancë në të cilën presidenti dhe kryeprokurori i Mekanizmit Ndërkombëtar të Mbetjeve të KB për Gjykatat Penale, Carmel Agius dhe Serge Brammertz, paraqitën një raport, i dërguari i SHBA në OKB i bëri thirrje Serbisë të arrestojë dhe ekstradojë dy ish-deputetë të Partisë Radikale në Hagë, pa vonesë.

Përfaqësuesi i SHBA-së tha se Uashingtoni ishte shumë i zhgënjyer që Serbia nuk kishte përmbushur detyrimin e saj për të arrestuar Petar Jojiq dhe Vjerica Radeta, të akuzuar për mosrespektim të gjykatës për frikësimin e dëshmitarëve.

“Serbia ka detyrime të rëndësishme ndërkombëtare dhe rajonale, përfshirë detyrimet që ajo ka në rrugën e pranimit në BE. Kjo është arsyeja pse ajo është e detyruar të bashkëpunojë me Mekanizmin në Hagë. Mos bashkëpunimi me Mekanizmin pengon zbatimin e së drejtës ndërkombëtare,” tha diplomati amerikan.

Ai shtoi se është e rëndësishme që dëshmitarët të mund të dëshmojnë pa frikë nga krimet më të rënda.

Ai gjithashtu kritikoi Serbinë për vendimin nga qershori 2020 për t’i dhënë nënshtetësi një personi të akuzuar për krime lufte në Sarajevë, duke deklaruar se ekipi “në të vërtetë e mbron” atë nga drejtësia.

Përfaqësuesja e Francës në OKB i bëri thirrje gjithashtu Serbisë të bashkëpunojë plotësisht me Mekanizmin. Ajo gjithashtu deklaroi se Parisi kundërshton glorifikimin e kriminelëve të luftës të dënuar para një gjykate ndërkombëtare.

“Deklaratat e disa zyrtarëve të vendeve të ish-Jugosllavisë janë të papranueshme dhe ne i bëjmë thirrje që të përmbahen prej tyre në të ardhmen,” tha përfaqësuesja e Francës.null

Ajo tha se vendimi i sotëm përfundimtar kundër Ratko Mlladiq, me të cilin këtij të fundit i konfirmohet burgimi i përjetshëm për krime lufte në Bosnjë, përfaqëson një hap të rëndësishëm për drejtësinë dhe pajtimin në Ballkanin Perëndimor.

Përfaqësuesi i Britanisë së Madhe në OKB tha se ekziston një detyrim i qartë i të gjitha vendeve anëtare të kësaj organizate për të bashkëpunuar me Mekanizmin në Hagë, dhe vuri në dukje se Serbia refuzoi të arrestojë dhe ekstradojë Jojiq dhe Radeta për herë të tretë.

“Ne e inkurajojmë Serbinë të përmbushë urdhrin e Mekanizmit,” tha diplomati britanik.

Ai shtoi se glorifikimi i kriminelëve të luftës dhe mohimi i gjenocidit është i papranueshëm, pasi ajo çon përtej pajtimit.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit