-3.1 C
Pristina
Tuesday, February 7, 2023
- Advertisement -spot_img

RUBRIKA

Arkiva historike

MASAKRA E BIHORIT (BOZHIQIT): 5-6 Janar 1943 – 9200 shqiptarë të zhdukur

MASAKRA E BIHORIT (BOZHIQIT): 5-6 Janar 1943 9200 shqiptarë të zhdukur. Mediumet tona dhe historianet, fare hiq nuk e shenojn si date, sepse kane gajlen mos e...

Masakra e Bihorit në “Natën e Bozhiqëve” viti 1943 (mbi 4.628 banorë shqiptarë janë vrarë)

Masakra e Bihorit në Natën e Bozhiqëve të 1943tes. Mbi 4 628 banorë shqiptarë janë vrarë, therur, dhe masakruar në forma të ndryshme forcat...

Medreseja 486-vjeçare Gazi Husrev Bej, institucioni arsimor i trashëgimisë osmane në Bosnjë dhe Hercegovinë

Medreseja Gazi Husrev Bej, e vendosur në çarshinë e Sarajevës, vazhdon të ofrojë arsim të pandërprerë që nga viti 1537, pavarësisht të gjitha luftërave...

Arkivi kujton korçarin e madh, nuhatësin dhe paralajmëruesin musliman të mynxyrës komuniste

Veprat që la pas Hafiz Aliu, cila ishte më e rëndësishmja? Arkivi Shqiptar kujton ditën e ikjes nga kjo botë të Hafiz Ali Korçës, një...

Ishin nga ata që e studionin biblen, por pastaj pranuan Islamin dhe nga ta lindën burra të mëdhenjë të mbarë historisë Islame

Ekziston një kishë e quajtur "Ayn al-Tamr" në shkretëtirën e Irakut. Në kohën kur Halid Ibn el-Velidi (Zoti qoftë i kënaqur me të) e...

Dita kur ra Granada muslimane: 2 janar 1492

Inkuizioni ndaj atyre që i dhanë botës një ngë qytetërimet më rrëzëllitëseGranada ra në duart e të krishterëve.Më 25 nëntor 1491, Abu Kasimi, vezir...

A ka lindur Krishti diku afër 25 dhjetorit?

Edhe Kërshëndellat (festimi i lindjes së Isait, alejhis selam) kanë një larmi datash të papërputhura ndërmjet vete. Në shekujt e parë janë festuar me...

Një histori të çuditshme mes një irakiani dhe një merveziu

Në librin e tij të famshëm “Koprracët”, gjuhëtari arab Xhahidhi rrëfen një histori të çuditshme mes një irakiani dhe një merveziu, nga qyteti Merv...

“Lorenci i Arabisë” – E vërteta mbi mashtrimet që u kishte bërë arabëve ky njeri

Në librin e tij "Shtatë shtyllat e mençurisë" Thomas Eduard Lorenc, i njohur më mirë si Lorenci i Arabisë, shkroi sa vijon: “E dija...

Ata s’i përmend historia – Njihuni me mësuesit muslimanë të Isak Njutonit

Isak Njuton njihet si një nga fizikanët më të mëdhenj që ka ekzistuar ndonjëherë, por kur fliste për veten, megjithatë kishte nota modestie.“Nëse kam...

Të fundit