Zbulohet Kurani origjinal në Britani nga koha e Muhamedit? (Video)

0
2143

Fragmente të Kuranit të mbajtura nga Universiteti i Birminghamit në Britaninë e Madhe janë gjetur të jenë ndër më të vjetërit në botë.

Pas analizave të radiokarbonit nga Universiteti i Oksfordit, dorëshkrimet, të shkruara në pergamene, datojnë mes viteve 568 dhe 645, me saktësi prej 95 për qind.

Rezultatet tregojnë se këto dorëshkrime datojnë afër kohës së Profetit Muhamed, i cili përgjithësisht mendohet të ketë jetuar midis viteve 570 dhe 632.

Susan Worrall, Drejtor i Koleksioneve të Veçanta në Universitetin e Birmingamit, ka thënë: “radiokarboni ka dorëzuar një rezultat emocionuese, i cili kontribuon në mënyrë të konsiderueshme për të kuptuarit tonë të kopjeve të hershme të shkruara të Kur’anit. Ne jemi të emocionuar që një zbulim kaq i madh historik është këtu në Birmingham, si qyteti me diversitetin më të madh kulturor në Britani”, transmeton zeri.info.

Dorëshkrimet janë shkruar me ngjyrë me stilin Hijazi – një formë e hershme arabishtes. Ato përmbajnë pjesët e sureve (kapitujve) 18 deri më 20.

Dr Muhamed Isa Waley, udhëheqësi i kuratorëve për persisht dhe dorëshkrimeve turke në Bibliotekën Britanike, ka thënë: “. Kjo është me të vërtetë një zbulim emocionuese. Ne e dimë tani se këto dy pjesë të bukura he çuditërisht të lexueshme Hijazi, të cilat me siguri datojnë nga koha e parë të tre halifëve.