Të burgosurat palestineze përballen me abuzime në burgjet e Izraelit

0
36

34 të burgosura palestineze në burgun Hasharon, përfshirë 2 të mitura, të dielën nuk pranuan të lëshojnë qelitë e burgut për ditën e 60-të me radhë në shenjë proteste

 

Anees Suheil Barghouti

Shërbimi i Burgjeve të Izraelit (IPS) ka vazhduar të shtrëngojë kontrollin e tij mbi të burgosurat palestineze për shkak të refuzimit të tyre për të pranuar instalimin e kamerave CCTV në oborret e objekteve të paraburgimit në të cilat mbahen.

Palestinezet e burgosura i shohin kamerat si shkelje të privatësisë së tyre.

Tridhjetë e katër të burgosura palestineze në burgun Hasharon të Izraelit, përfshirë dy të mitura, të dielën nuk pranuan të lëshojnë qelitë e burgut për ditën e 60-të me radhë në shenjë proteste ndaj masave drakonike.

Duke folur për Anadolu Agency (AA), kreu i Komisionit të të Burgosurve të Autoritetet Palestinez, Qadri Abu Bakr, tha se IPS po ashtu i kishte ndaluar të burgosurat palestineze që të realizojnë vizitat familjare.

“Autoritetet izraelite po ashtu ulin aksesin e tyre në ujë të nxehtë për t’i dënuar ata për të protestuar ndaj kamerave”, tha Abu Bakr.

Lëvizjet e tilla Abu Bakr i përshkroi si “të paligjshme”, duke akuzuar autoritetet e burgjeve izraelite për ushtrimin e një politike të dënimit kolektiv kundër të burgosurave palestineze.

“Në dy muajt e fundit, personat e ndaluar nën politikën e Izraelit të ‘paraburgimit administrativ’ kanë vazhduar të bojkotojnë gjykatat izraelite për të protesutar ndaj paraburgimit të tyre të vazhduar”, tha Abu Bakr.

Ai shtoi se ato planifikojnë të shkallëzojnë më tej protestat e tyre nëse autoritetet izraelite dështojnë t’i japin fund politikës së tyre të paraburgimit administrativ.

Sipas shoqatave Human Rights dhe asaj për mbështetje të të burgosurve Addameer, autoritetet izraelite aktualisht po mbajnë 50 gra, duke përfshirë 8 të lënduara dhe dy të mitura.

Sipas shoqatave civile, që nga viti 2015 Izraeli ka arrestuar gjithsej 516 gra, 90 prej të cilave janë arrestuar vetëm këtë vit.

Sipas shifrave palestineze, që nga Lufta Arabo-Izraelite e vitit 1967, Izraeli ka arrestuar një numër të madh prej 10 mijë palestinezësh.

– Qeli të vogla të burgut

36-vjeçarja Najwan Ouda, një ish e burgosur palestineze, duke folur për AA tha se, “Unë vetëm mund të imagjinoj se çfarë po kalojnë 34 të burgosurat pas dy muajve që refuzojnë të dalin në oborr”.

Ouda u arrestua në vitin 2016 dhe kaloi 18 muaj në burgun Hasharon me akuza se ka punuar për një “organizatë të ndaluar”.

“Pushimi pesë orësh në oborret është e vetmja kohë kur të burgosurat mund të ushtrojnë diçka, të takohen dhe të flasin. Po ashtu është vendi ku ndodhet biblioteka, kështu që ata mund të lexojnë dhe studiojnë. Më e rëndësishme, ai është vendi i vetëm ku ata mund të marrin dritë dielli”, tha Ouda.

Ajo shpjegoi se shumë të burgosur nuk e kanë parë diellin për një kohë të gjatë, gjë që ndikon negativisht në shëndetin e tyre fizik dhe psikologjik.

Rreth dy muaj më parë, IPS revokoi një marrëveshje të mëparshme të arritur me të burgosurat palestineze për të mos instaluar kamera në oborre.

Shumica e të burgosurave palestineze mbajnë hixhabin, të cilën ata nuk mund ta heqin për shkak të kamerave. Ata as nuk mund të veshin rroba sportive, që do të thotë se ata marrin edhe më pak ekspozim ndaj diellit.

Eman Nafe, e cila kaloi pothuajse 10 vjet në burgjet izraelite për AA tha se të burgosurat mbylleshin në qelitë e tyre nga ora 5 në mbrëmje deri në orën 10 të mëngjesit.

“Hasharoni është një burg shumë i vjetër. Ka qeli të vogla dhe të vjetruara me një dritare të vogël për ventilim. Çdo qeli strehon deri në gjashtë të burgosura dhe ka një banjo të përbashkët. Është si një varr. E vetmja kohë që ne mund të lëviznim ose të bisedonim ishte në oborre”, tha Nafe.

– Të burgosurat shpesh u nënshtrohen ngacmimeve seksuale

Sipas palestinezes Nafe, të burgosurat palestineze përballen me kushte të nënshtruara në objektet e burgut izraelit.

“Gratë u nënshtrohen formave të ndryshme të torturës fizike dhe psikologjike brenda burgjeve. Forma më e keqe e të cilave është kërkimi i shiritave në të cilin të burgosurat vazhdimisht janë të nënshtruara. Çdo herë kur një e burgosur shkon në një seancë gjyqësore ajo i nënshtrohet kërkimit të një rripi. Kjo është shumë poshtëruese”, shpjegon ajo.

Më tej, Nafe thekson se ndonjëherë janë transferuar nga një vend në tjetrin me “krimenelët izraelitë”.

“Ne jemi mbyllur në një kafaz të vogël brenda automjetit, me armë dhe këmbë të lidhura. Të burgosurat shpesh u nënshtrohen ngacmimeve seksuale ose abuzimeve verbale nga ushtarët apo krimenelët. Ata bëjnë gjithçka për të thyer shpirtin tënd”, theksoi Nade, duke shtuar më tej se “Po, ata kurrë nuk ia dalin mbanë”.