Salahudin Ejubi, komandanti dhe sundimtari ikonik musliman

0
126

Salahudin Ejubi, i njohur gjerësisht në perëndim si Saladin, është një figurë e respektuar në Islam, e njohur për rimarrjen e Kudsit nga kryqtarët në vitin 1187.

Kudsi u mor nën kontroll fillimisht në vitin 638 nga halifi i dytë musliman, Omer bin Hatab. Gjatë katër shekujve të ardhshëm, qyteti u sundua nga muslimanët, derisa ra në duart e kryqëzatave evropiane në vitin 1099.

Salahudini lindi në vitin 1137 në qytetin verior të Irakut Tikrit.

Në rininë e tij, ai studioi Kuranin e shenjtë dhe teologjinë së bashku me astronominë, matematikën dhe jurisprudencën dhe mori trajnim ushtarak.

Më vonë ai hyri në shërbim të Imadedin Zengi ibn Ak Sungur, një guvernator i fuqishëm turk në Sirinë veriore, i cili e bëri komandant të kështjellës së tij në qytetin Baalbek në Libanin lindor pranë kufirit sirian.

– Përvoja ushtarake

Salahudini iu bashkua stafit të xhaxhait të tij, një komandant i rëndësishëm ushtarak nën sundimtarin dhe kreun ushtarak Nuredin, i cili ishte biri dhe pasuesi i sulltan Imadedin Zengit të Mosulit.

Në vitin 1169, Salahudini, në moshën 31-vjeçare, u bë komandanti i trupave siriane në Egjipt dhe vezir i Kalifatit Fatimid atje.

Ai e hoqi Kalifatin Fatimid në vitin 1171. Tre vjet më vonë, Salahudini u shpall sulltan i Egjiptit dhe themeloi dinastinë Ejubide pas vdekjes së Nuredinit në vitin 1174.

Menjëherë më pas, ai u zhvendos për ta forcuar kontrollin e tij mbi Sirinë dhe më vonë mori Halepin në vitin 1183 dhe Mosulin më 1186.

– Beteja e Hatinit

Pas bashkimit të Sirisë dhe Egjiptit, Salahudini filloi një fushatë kundër kryqtarëve, të cilët kishin marrë nën kontroll Kudsin.

Në qytetin verior izraelit Tiberias, ai u përball me forcat e kombinuara të kryqëzatave dhe i mposhti ata më 4 korrik të vitit 1187.

Ai mori nën kontroll shumicën e shteteve të kryqëzatave, duke përfshirë Mbretërinë e Kudsit, pas fitores së tij në betejën e Hatin më 2 tetor të vitit 1187.

Salahudini nënshkroi Traktatin e Ramlas me Riçardin e Parë në qershor të vitit 1192 pas betejës së Arsufit në shtator të vitit 1191.

Ai vdiq në Damask në vitin 1193 dhe dinastia Ejubide iu nënshtrua sulltanatit Mamluk në vitin 1250.