“Rusia e gatshme të ndërtojë termocentralë bërthamorë në Serbi” – Zyrtari i lartë rus

0
41

Nënkryetari i Zyrës së Qeverisë Ruse, Serge Prikhodko, tha se Rusia është e gatshme të marrë pjesë në projektin e Qendrës për Shkencë, Teknologji dhe Inovacion Bërthamor.

Rusia është e gatshme të bëhet partneri i Serbisë në ndërtimin e termocentraleve bërthamore në vend nëse udhëheqja serbe vendos të fillojë një program kombëtar të energjisë bërthamore, u tha zv.shefi i Zyrës së Qeverisë Ruse, Serge Prikhodko, gazetarëve përpara vizitës zyrtare të kryeministrit rus, Dmitry Medvedev, në Serbi.

“Në lidhje me ndërtimin e një termocentrali bërthamor në Serbi, gjithçka do të varet nga pozicioni i palës serbe në këtë çështje. Ekzistojnë kufizime legjislative për zhvillimin e energjisë bërthamore në Serbi. Nëse udhëheqja serbe vendos të fillojë prodhimin e energjisë atomike si program kombëtar në të ardhmen, Rusia do të jetë e gatshme të bëhet partneri i Serbisë në këtë projekt strategjik.” tha Prikhodko.

Sipas zyrtarit, Rusia është gjithashtu e gatshme të marrë pjesë në projektin e Qendrës për Shkencë, Teknologji dhe Inovacion Bërthamor.

Palët janë duke u përgatitur për nënshkrimin e marrëveshjes ndërqeveritare përkatëse, e cila parashikon një plan për fillimin e projektit.

“Pala ruse është e gatshme të fillojë zbatimin e projektit të Qendrës për Shkencë Bërthamore, Teknologji dhe Inovacion. Kjo është e rëndësishme duke pasur parasysh nevojat reale të Serbisë në produktet shkencore dhe teknologjike të qendrës, kryesisht izotopet për mjekësi, industri dhe bujqësi . Ekzistojnë të gjitha kushtet për këtë. Marrëveshja ndërqeveritare siguron një mënyrë specifike të hapave për fillimin e këtij projekti. Puna përgatitore për koordinimin e konfigurimit dhe përcaktimin e vendndodhjes tashmë ka filluar, për disa muaj ne planifikojmë të nënshkruajmë kontratën e përgjithshme “, tha Prikhodko.