Putin: Qëndojmë në Siri sa të kërkoj interesi, po testojmë atje armët më të reja

0
411

Presidenti rus Vladimir Putin tha të enjten se forcat e tij do të qëndronin në Siri për sa kohë që ishte në interesin e Moskës, pavarësisht njoftimit të mëhershëm se misioni i Rusisë në vendin e shkatërruar nga lufta ishte përfunduar.
“Ushtria jonë është atje për të siguruar interesat e Rusisë në një rajon të rëndësishëm në botë”, tha Putin në një përgjigje ndaj një pyetjeje gjatë një telefonate televizive vjetore me publikun rus.
“Ata do të qëndrojnë aty për aq kohë sa është e dobishme për Rusinë dhe për të siguruar detyrimet tona ndërkombëtare. Ne nuk planifikojmë të tërhiqemi ende”, tha ai.
Presidenti tha se prania e vazhdueshme e trupave ruse në vend do të ofronte “përvojë të paçmueshme” në testimin e armëve të reja ruse.
Por ai shtoi se armiqësitë në shkallë të gjerë kishin pushuar dhe një zgjidhje paqësore ishte në agjendë.

Presidenti rus fillimisht nisi një ndërhyrje ushtarake në Siri në 2015, duke kthyer tabelat në luftën civile multi-frontale në favor të aleatit Bashar al-Assad.
Në dhjetor të vitit të kaluar, Putin bëri një vizitë të befasishme në bazën ajrore të Hmeimim të Rusisë në Latakia, Siri, ku ai urdhëroi tërheqjen e pjesshme të trupave të vendit, duke thënë se misioni i tyre ishte kryesisht i përfunduar.
Putin së pari tha në mars të vitit 2016 se fushata ushtarake e vendit në Siri po përfundonte.

 

Në mars të këtij viti, ministria e mbrojtjes tha se gjithsej 2,954 trupa ruse në Siri kishin votuar në sondazhet presidenciale, duke dhënë një ide të numrave aktualë.
Zyrtarët dhe vëzhguesit gjithashtu theksojnë praninë e një “ushtrie hije” të mercenarëve rusë në Siri, përfshirë ata që punojnë për një kompani ushtarake private të quajtur Wagner.