Pse i bëjmë dy sexhde e jo një?

0
441

E pyeti nje njeri Aliun (r.a): “Pse nuk behet vetem nje sexhde, sikurse e bejme nje ruku?
Aliu (r.a) tha: “Eshte me se qarte, se sexhdeja don perkushtim me te madh se rukuja, ne sexhde, njeriu ne toke e vendose pjesen me te ndershme dhe me fisnike, e ajo eshte koka, sepse ne koke eshte mendja, dhe gjeja me e çmuar ne koke eshte balli, dhe me balle biem ne pjesen me te urryer per njeriun, dmth ne dhe(toke).
Eshte pyetur: “Pse i bejme dy sexhde ne cdo rekate”?
Atehere udheheqesi i besimtareve, lexoi ajetin Kur’anor: “Ne ju kemi krijuar prej tokës, aty do t’ju kthejmë dhe nga ajo do t’ju nxjerrim edhe një herë tjetër.” [20:55]

Ne heren e pare kur e ben sexhden, ne momentin kur e ngrite koken, domethenia e saj eshte: (Prej toke ju kemi krijuar). dhe trupi jone, i teri eshte i krijuar nga nga dheu, dhe ekzistenca jone eshte nga dheu.
Kur te bejme sexhden e dyte, perkujton se ke me vdek dhe do ti kthehesh dheut, e ngrite koken, perkujto se do te ringjallesh prap nga dheu.