Prokuroria: Haradinaj me bashkëpunëtorë – fajtorë

0
40

Në një përmbledhje përfundimtare, e cila u bë publike të martën, prokurori i Tribunalit të Hagës në rastin e të akuzuarve Ramush Haradinaj, Idriz Balajt dhe Lahi Brahimaj, është deklaruar se përfundimi i vetëm që është i bazuar në të gjitha provat, mund të sjellë fajtorë të akuzuarit për vrasje, trajtim mizor, tortura dhe se kanë shkelur ligjet dhe zakonet e luftës, transmeton Tanjug.

Nga prilli deri në fund të shtatorit, 1998, të akuzuarit Haradinaj, Balaj dhe Brahimaj së bashku me anëtarët e tjerë të ndërmarrjes së përbashkët kriminale të UÇK-së, kanë kryer vrasje, torturë dhe trajtim mizor të kundërshtarëve të UÇK-së, janë në përputhje me dorëzimin përfundimtar të prokurorisë për 11 qershor 2012 që tani është paraqitur në media.

Karakteristikat e shumë prej viktimave, të cilët u konsideruan armiq të UÇK-së përfunduan në kampin në Jabllanicë, dhe shumica u dërguan atje pasi ishin kidnapuar.

“Disa nga viktimat ishin mbyllur në Jablanicë në bodrumin e mbushur me ujë, në kushte çnjerëzore, aty janë shqyrtuar dhe janë rrahur rëndë, të paktën tetë viktima janë vrarë në Jabllanicë dhe 16 të tjerë janë torturuar në mënyrë mizore” thotë dokumenti i prokurorisë

Prokuroria pretendon se e gjithë kjo ka ndodhur gjatë konfliktit në mes të UÇK-së dhe grupeve rivale të Ushtrisë Jugosllave, dhe të akuzuarit ishin në dijeni të krimeve që ata tani janë të ngarkuar.

“Haradinaj, Balaj dhe Brahimaj kanë luajtur një rol kyç në zbatimin e ndërmarrjeve të përbashkëta kriminale”, thotë Prokuroria e Tribunalit të Hagës.
Ish Kryeministri i Kosovës, Haradinaj arriti me 17 shkurt në Prishtinë, pasi ishte liruar nga Tribunali, në liri të përkohshme për të u ftuar përsëri në aktgjykim.

Hagë, me 27 qershor përfundoi rigjykimi i Haradinajt dhe bashkëpunëtorëve të tij Idriz Balaj dhe Lahi Brahimaj për krime në Kosovë në vitin 1998, zëdhënësja e gjykatës Nerma Jelačić njoftoi se vendimi mund të merret në nëntor.

Haradinaj, Balaj dhe Brahimaj janë akuzuar me gjashtë akuza për vrasje, trajtim mizor dhe akte çnjerëzore, shkelje të ligjeve ose zakoneve të luftës 1998 në Kosovë.

Ata janë akuzuar për sulm, torturim dhe vrasjen e të paktën tetë të burgosurve në Jabllanicë, dy prej të cilëve ishin serbë dhe romë të tjerë dhe shqiptarë.
Gjykimi i Haradinajt me të akuzuarit tjerë është i parë i përsëritur në historinë e Tribunalit për krime lufte në ish –Jugosllavi.kohaislame