Njëra erdhi nga Palestina, tjetra nga Somalia – kush janë dy gratë e para myslimane të zgjedhura në Kongresin amerikan

0
46

Një palestinezo-amerikane, Rashida Tlaib, si dhe një somalezo-amerikane, Ilhan Omar, janë bërë gratë e para myslimane të zgjedhura në Kongresin e SHBA-së.

Sipas mediave të huaja, Tlaibi mori rrethin e 13-të të kongresit të Miçiganit në një garë në të cilën ajo ishte i vetmi kandidat i madh i partisë. Ndërsa Omar fitoi qarkun e kongresit të pestë të Demokratëve të Minesotës, duke zëvendësuar kongresmenin e parë mysliman, Keith Ellison, i cili e liroi vendin e tij për të kandiduar në garën e përgjithshme të avokatit të shtetit.

Por kush janë Rashida Tlaib dhe Ilhan Omar?

Bëhet e ditur se Tlaib, 42 vjeçe, lindi në Detroit nga prindërit emigrantë palestinezë. Ajo bëri histori në vitin 2008 duke fituar një vend në legjislaturën e Miçiganit, duke u bërë gruaja e parë myslimane për ta bërë këtë.


Rashida Tlaib

Platforma e saj e fushatës përfshinte premtimet për të siguruar një pagë minimale prej 15 dollarësh, duke parandaluar shkurtimet në programet e mirëqenies, si Medicare dhe Social Security, si dhe ndalimin e lehtësimit të taksave për korporatat e mëdha.

Ndërsa Omar, e cila mbërriti në SHBA në moshën 14 vjeçare, pasi u arratis nga lufta civile në Somali, bëri fushatë në një platformë të ngjashme progresive, e cila bën thirrje për kujdesin shëndetësor universal dhe kolegjet pa pagesë.


Ilhan Omar

Ajo tha se jeta politike e saj filloi të marrë pjesë në grupet lokale të “Democratic Farmer Labor Party” me gjyshin e saj pasi mbërriti në SHBA. Dhe siç shkruan aljazeera, zgjedhja e tyre në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA-së vjen në mes të ndjenjës së përhapur negative kundër amerikanëve myslimanë nga bashkatdhetarët e tyre.

Një studim i publikuar javën e kaluar nga Fondacioni i Amerikës së Re dhe Instituti Amerikan Mysliman gjetën se rreth dy në pesë amerikanë mendonin se Islami ishte i papajtueshëm me vlerat amerikane dhe se një numër i ngjashëm besonin se myslimanët nuk ishin patriotë sa qytetarët e tjerë.

Ndërkohë, siç thuhet më tej, grupet myslimane të të drejtave civile të SHBA thonë se shumë retorikë anti-myslimane vjen edhe nga mediat, si dhe nga establishmenti politik i vendit. Në këtë linjë, studiuesit thuhet se zbuluan se njerëzit që identifikohen si republikanë kishin më shumë gjasa të mbanin mendime negative rreth Islamit dhe myslimanëve.

Një tjetër raport i kohëve të fundit, i botuar nga Avokatët Myslimanë, gjeti më shumë se 80 raste të kandidatëve politikë që përdorin retorikën anti-myslimane në 2017 dhe 2018.