“Masakra në Myanmar” e gazetarëve të burgosur, nderohet me çmimin Pulitzer

0
58

Reuters fitoi dy çmime Pulitzer të hënën, një për një raport hetimor që zbuloi masakrën e 10 burrave myslimanë Rohingya nga fshatarët budistë dhe forcat e sigurisë të Myanmarit, dhe një për fotografitë e emigrantëve në kufirin e SHBA, njoftoi administratori Pulitzer.

Pulitzers janë çmimet më prestigjioze në gazetarinë amerikane, që janë dhënë që nga viti 1917 pasi u krijuan në vullnetin e botuesit të gazetës, Joseph Pulitzer. Bordi 18-anëtarësh Pulitzer është i përbërë nga fituesit e kaluar, gazetarë të tjerë të shquar dhe akademikë.

“Ndërsa është kënaqësi vlerësimi për punën, vëmendja e publikut duhet të përqendrohet më shumë tek njerëzit për të cilët ne raportojmë: në këtë rast, Rohingya dhe emigrantët e Amerikës Qendrore”, tha kryeredaktori i Reuters Stephen J Adler.

Hyrja në Reuters paraqiti një raport hetimor që zbuloi masakrën e 10 burrave muslimanë Rohingya nga fshatarët budistë dhe forcat e sigurisë në Myanmar në fshatin Inn Din, në zemër të zonës së konfliktit të shtetit Rakhine.

Dy reporterë të rinj të Reuters, Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo, të dy shtetas të Myanmarit, gjetën një varr masiv të mbushur me kocka që dilnin nga toka. Ata vazhduan të mbledhin dëshmi nga autorët, dëshmitarët dhe familjet e viktimave.

Ata morën tre fotografi të jashtëzakonshme nga fshatarët: dy treguan 10 burrat Rohingya të lidhur dhe gjunjëzuar; e treti tregoi gjymtimin nga plumbat, të trupave të 10 burrave, të varrosur në të njëjtën varr të cekët.

Para se Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo të mund të përfundonin historinë e tyre, ata u arrestuan në dhjetor 2017 në atë që vëzhguesit ndërkombëtarë e kanë kritikuar si një përpjekje nga autoritetet për të bllokuar raportin. Artikulli, “Masakra në Myanmar”, u përfundua nga kolegët Simon Lewis dhe Antoni Slodkowski dhe u botua në shkurt të vitit të kaluar.

Në shtator, ata u dënuan me shtatë vjet prapa hekurave për shkelje të Ligjit Zgjedhor Zyrtar të vendit, ndërsa këtë të hënë, ata kanë plotësuar 490 ditë në burg.

“Unë jam i kënaqur që Wa Lone dhe Kyaw Soe Oo, dhe kolegët e tyre kanë marrë mirënjohjen për mbulimin e tyre të jashtëzakonshëm, të guximshëm”, tha Adler. “Megjithatë, mbetem thellësisht i shqetësuar, se këta dy gazetarë të guximshëm janë ende prapa hekurave”.