Kush i ka vendosur i pari kandilat nëpër minare?

0
178

Ndriçimi i xhamive dhe minareve me kandila daton që nga koha e halifit Omer el-Hattab (r.a.).

Transmetohet se me një rast, në një nga netët e ramazanit, halifi i katërt hz. Aliu (r.a.) kishte kaluar pranë një xhamie e cila ishte e zbukuruar me kandila, meqë rast kishte thënë:

“Allahu e ndriçoftë Omer bin el-Hattabin në varr, ashtu siç e ka ndriçuar ai këtë xhaminë tonë.”

Shekuj me radhë, muslimanët e kanë kultivuar traditën e ndriçimit të xhamive.

Në kohën e saj, në Kordovë, për ndriçimin e xhamisë ishin shpenzuar mbi 700 kg. dyllë dhe mbi 60 kg. të lirit, ashtu që xhamia në Kordovë dukej si një pishtar i ndezur.

/www.preporod.com/;
Përshtati: Miftar Ajdini