Klerikët serbë akuzojnë Vuçiqin për “tradhti”, nuk duan kompromise mbi pavarësinë e Kosovës

0
142

Klerikët ortodoksë serbë kanë nisur një sulm të ashpër mbi mënyrën se si autoritetet serbe kanë të bëjnë me çështjen e Kosovës, në veçanti akuzojnë Vuçiqin për “tradhti”, duke thënë se po bën kompromise mbi pavarësinë e Kosovës.

Ish-peshkopi në Bosnje, Atanasije Jevtic, tha se “Tito i vogël” tani i ngarkuar për vendin duke iu referuar presidentit Aleksandar Vuçiq, nuk do të këtë sukses, duke shtuar se çdo “kompromis” me Kosovën mbi pavarësinë e saj nga Serbia do të ishte “tradhti e madhe”.

Peshkopi i Kishës Ortodokse serbe në Malin e Zi, Amfilohije ishte më pak i drejtpërdrejtë ndaj Vuçiqit.

“Koha ka sjellë në sipërfaqe njerëz që mendojnë se janë udhëheqës, por nuk e dinë që Mbretëria e Qiellit është e vetmja realitet i kësaj bote. Por serbët në Kosovë dhe Metohi e kanë kuptuar këtë, prandaj ata kanë mbijetuar”, tha Amfilohije.

Klerikët po flisnin të martën rreth Kosovës në Fakultetin e Teologjisë Ortodokse në Beograd, njoftoi gazeta ditore e Danas.

Kisha e serbe po alarmohet gjithnjë e më shumë mbi politikën e qeverisë për Kosovën, duke u frikësuar se nën presionin e BE dhe SHBA, Beogradi do të japë presion për të njohur, në një farë mënyre, statusin e pavarur të Kosovës, shkruan kjo gazetë.

Sinodi i drejtues i Kishës u kërkoi autoriteteve të Beogradit më 11 maj për të siguruar që Kosova të mbetet pjesë e Serbisë dhe të refuzojë të bjerë dakord për çdo shkëmbim territorial.

“Kosova dhe Metohija … nuk është një çështje e ideologjisë kombëtare ose mitologjisë, e as më tepër vetëm e territorit, por përfaqëson thelbin e kishës dhe qenies kombëtare dhe ekzistencës sonë, pa të cilën ne jemi të humbur në procesin e globalizimit të përgjithshëm dhe sekularizimit , ” thuhet në deklaratën e kishës.

Sipas të përditshmes Blic, Vuçicq e quajti qëndrimin e Kishës mbi Kosovën “joreale “.

Ndërkohë, Kisha Ortodokse Serbe ka mbajtur një linjë të qartë nacionaliste se Kosova është dhe duhet të mbetet pjesë e Serbisë dhe nuk duhet të tregtohet për anëtarësimin në BE.

Patriarku Irinej tha më 5 prill se Kisha mbeti e gatshme “për të mbrojtur Kosovën”, por shtoi pastaj se “krerët e vendit po luftojnë seriozisht dhe me guxim me problemet e Kosovës”