Kjo është xhamia Fatih në Durrës, që po vizitohet shumë nga turistët

0
110

Xhamia e Fatihut (turqisht: Fatih Camii), e njohur eshe si Xhamia e vogël ose Xhamia e vjetër është një xhami në qytetin bregdetar të Durrësit, Shqipëri.

Xhamia është ndërtuar mes viteve 1502–1503 dhe është emëruar sipas pushtuesit të Konstandinopojës, sulltan Mehmet Fatihut. Është ndërtuar mbi rrënojat e një bazilike. Nga kjo bazilikë ruhen pak mure me tulla, pjesërisht arkada veriore dhe muri perëndimor i rindërtuar me teknikën e Kluasonazhit që i takon Shek. XIII- XIV. Xhamia Fatih është një nga xhamitë më të vjetëra të vendit tonë. Mori statusin monument i trashëgimisë kulturore në vitin 1973.

Përndryshe xhamia qëndron e hapur për vizitorët dhe aty falen 5 kohët. Për brenda një bukuri e jashtëzakonshme, ku mbretëron pastrëtia dhe bukuria.