Gati gjysma e francezëve dhe e gjermanëve mendojnë se Islami nuk përputhet me vlerat e tyre

0
22

Gati gjysma e francezëve dhe e gjermanëve besojnë se Islami është i papajtueshëm me vlerat e kombit të tyre.

Sipas një hulumtimi të kryer nga YouGov është gjetur se vendet me shumicë myslimane nuk mendojnë se krishterizmi përplaset në mënyrë thelbësore me vlerat e tyre, transmeton portali arbresh.info

Sondazhi është kryer pasi Papa Françesku nisi një vizitë 48 orësh në Emiratet e Bashkuara Arabe të dielën.

Hulumtimi njëmujor zbuloi se “pjesë të konsiderueshme të të anketuarve perëndimorë” perceptonin një përplasje mes Islamit dhe vlerave të shoqërisë në vendin e tyre.

Pothuajse gjysma e të anketuarve në Gjermani (47%) dhe Francë (46%) afirmuan kështu. Pamja ishte gjithashtu mbizotëruese në SHBA dhe Britani, edhe pse pak më pak e përhapur në 36% dhe 38% respektivisht.

Qëndrimi i kundërt – se Islami është në përputhje me vlerat e vendit ku jetojnë – ishte më i mbështetur në Britani, megjithëse në vetëm 24% dhe më së paku në Gjermani (17%).

Një sondazh tjetër i kryer nga anketuesit amerikanë dhe britanikë ka gjetur se rezultatet janë të kundërshtim të fortë me qëndrimet ndaj religjioneve tjera.

Vetëm 14% dhe 6% e të anketuarve në SHBA dhe Britani e konsideruan budizmin si ballafaqim me vlerat e vendeve të tyre. Shifrat u rritën pak kur u pyetën për Sikhizmin dhe Hinduizmin, por mbetën në ose nën 15%.

Përshtypjet e përgjithshme të Islamit ishin gjithashtu më pak të favorshme sesa fetë e tjera me 53% të gjermanëve dhe 47% të të anketuarve francezë duke pohuar se ata ndjeheshin të pafavorshëm ndaj Islamit.

SHBA dhe Britania treguan një prirje të ngjashme, por përsëri në një shkallë më të ulët në 37% dhe 32% respektivisht.