Falimenton Cambridge Analytica, firma që përdori të dhënat e FB për Trump

0
61

Cambridge Analytica, kompania e konsulencës politike në qendër të skandalit të shkëmbimit të të dhënave nga Facebook, po mbyllet.

Firma u akuzua për marrjen në mënyrë të parregullt të informacionit personal në emër të klientëve politikë. Sipas Facebook, të dhënat për deri në 87 milionë anëtarë të saj u morën nga një aplikacion dhe më pas u kaluan në llogarinë e kompanisë së konsulencës politike.

Pavarësisht mbylljes së CA, Facebook thotë se hetimi i kompanisë në këtë çështje do të vazhdojë.

“Kjo nuk ndryshon angazhimin dhe vendosmërinë tonë për të kuptuar saktësisht se çfarë ka ndodhur dhe për t’u siguruar që kjo të mos ndodhë më”, tha një zëdhënës.

“Ne po vazhdojmë me hetimin tonë në bashkëpunim me autoritetet përkatëse”.

Clarence Mitchell, një zëdhënës i Cambridge Analytica, e ka referuar BBC në një deklaratë në faqen e internetit të firmës.

“Gjatë disa muajve të fundit, Cambridge Analytica ka qenë subjekt i akuzave të shumta të pabaza dhe, pavarësisht nga përpjekjet e kompanisë për të korrigjuar rekordin, është mashtruar për aktivitete që nuk janë vetëm ligjore, por gjithashtu janë pranuar gjerësisht si një komponent standard i reklamimit online në të dy fushat e arenës politike dhe tregtare”, tha ai.

“Megjithë besimin e palëkundur të Cambridge Analytica që punonjësit e saj kanë vepruar në mënyrë etike dhe ligjore … rrethimi i mbulimit nga media ka larguar pothuajse të gjithë klientët dhe furnitorët e kompanisë. Si rezultat, është përcaktuar se nuk është më e zbatueshme të vazhdohet me veprimin e biznesit”.

Deklarata thekson se kompania e saj mëmë SCL Elections po fillonte gjithashtu procedurat e falimentimit. Shefi ekzekutiv i Cambridge Analytica, Alexander Nix u pezullua në mars pasi u regjistrua fshehurazi nga Channel 4 Neës.

Në video ai sugjeroi se firma me bazë në Londër kishte ndihmuar në drejtimin e fushatës zgjedhore digjitale të Donald Trump. Ai gjithashtu tregoi mënyra të hollësishme se si mund të diskreditohen politikanët e tjerë, përfshirë dërgimin e “vajzave në shtëpinë e kandidatit”.

Cambridge Analytica më pas tha se kishte licencuar vetëm 30 milionë regjistrime që u përkisnin shtetasve amerikanë nga krijuesi i aplikacionit për grumbullimin e të dhënave dhe se ato nuk ishin përdorur në Zgjedhjet Presidenciale të SHBA.

Firma shtoi se kishte fshirë të gjithë informacionin, pavarësisht pretendimeve të kundërta nga të tjerët.

Në dëshminë e Kongresit për skandalin, z. Zuckerberg kishte thënë se detajet e tij personale ishin ndër ato që ishin marrë.