Fakte interesante rreth akullores

0
60

Shumica e njerëzve i duan akulloret dhe pëlqejnë t’i shijojnë ato gjatë verës së nxehtë. Por përtej shijes së dhe kënqaqsisë që të ofron ngrënia e një akulloreje, janë disa fakte interesante rreth këtij ‘ushqimi të ftohtë’, që mbase nuk i keni ditur.

1. Për herë të parë, akullorja është shpikur në Kinë.

2. Receta e akullores për herë të parë u shfaq gjatë shekullit XVIII në Angli.

3. Charles I – Mbreti i Anglisë, e pagoi 500 funta kuzhinierin e tij, që ta mbante të fshehtë recetën e tij të akullores.

4. Presidenti Ronald Reagan, e caktoi korrikun si muaji kombëtar i akullores, më 9 korrik 1984.

5. Sebastian Joe shpiku një akullore me shije të hudhrës.

6. Akulloret më të shitura janë ato me shijet vanillë dhe cokollatë.

7. Kalifornia prodhon më së shumti akullore në Amerikë.

8. Temperatura e përkryer për një akullore është mes 6 dhe 10 gradë Fahrenheit.

9. Jacob Fussell krijoi fabrikën e parë tregtare të akullores në Baltimore në 1851.

10. Havai ka një frut të njohur si “kokërr e akullores”

11. Më së shumti akullore shiten të dielave, krahasuar me ditët e tjera të javës.