Ende asnjë përgjigje zyrtare, si u vranë 154 të pafajshëm shqiptarë në Greqi

0
269

Studimi shumë vjeçar është bazuar mbi të dhënat zyrtare të mediave greke si dhe të Organizatës Antiraciste Evropiane (YRE)

Mosha mesatare e emigrantëve të vrarë është 26 vjeç. Mosha më e madhe e të vrarëve është 48 vjeç, ndërsa mosha më e re është 13 vjeç.

Në periudhën nëndor 1992 mars të 1997 janë vrarë 47 emigrantë, ku nga këta 45 ishin shqiptarë dhe 2 ciganë. Për këto vrasje janë kryer 141 sulme kundra emigrantëve, ku mekanizmi shtetëror policia ka kryer 86 sulme, ndërsa nga qytetarët janë kryer 67 sulme. Deri më sot dy qeveritë kanë heshtur përball 154 vrasjeve makabre. Lista e gjatë makabre e emigrantëve të vrarë.

1991 -1 vrasje nga roja e kufirit

1992 – 12 vrasje. 5 janë vrare nga policia dhe 4 të tjerë nga rojet kufitare

1993 – 6 vrasje me armë zjarri. 4 janë vrarë nga policia

1994 – 6 vrasje me arme zjarri të kryera nga policia

1995 – 9 vrasje. 5 janë kryer me armë zjarri, ku nga këto 3 nga policia dhe 2 nga rojet kugitare

1996 – 10 të vrarë. Ku 6 prej tyre i ka vrare policia dhe 1 rojet kufitare

1997 – 14 vrasje, nga këto 10 jane kryer me arme zjarri. 10-të i ka kryer policia

1998 – 13 vrasje, nga këto 8 janë kryer me armë zjarri. 4 vrasje mbajnë vulën e policisë

1999 – 15 vrasje, nga këto 7 janë kryer me armë zjarri . 6 vrasje i ka kryer policia dhe 2 rojet kufitare

Nga viti 1992 – 1999 janë vrarë 75 emigrantë. Nga këta, 60 i ka vrarë policia si dhe rojet kufitare, ndërsa pjesa tjetër nga vendasit

2000- 9 vrasje me armë zjarri. Të gjithë u vranë nga policia

2001- 3 vrasje të kryera me armë zjarri nga policia

2002- 3 vrasje me armë zjarri nga policia

2003- 5vrasje. 2 janë kryer me armët e policisë

2004- 6 vrasje. Policia ka kryer një vrasje

2005- 2 vrasje.

2006- 2 vrasje.

2007- 6 vrasje. 2 ka kryer policia. .

2008- 10 vrasje. Një është kryer me armë zjarri.

2009- 4 vrasje

2010- 8 vrasje. Nga këto; me armë zjarri 5. 2 vrasje i ka kryer policia.

Nga viti 2000 – 2010 janë vrarë 58 emigrantë. Nga këta, 33 i ka vrarë policia dhe rojet kufitare, ndërsa pjesa tjetër janë vrarë nga vendasit

Nga viti 1992-2010: Janë vrarë 154 emigrantë. Janë verifikuar 135 dhe mbeten për verifikim edhe 19 vrasje të tjera. Në 135 vrasjet e kryera forcat e policisë greke kanë kryer 93.

Viti 1991, është fillimi i vrasjeve por edhe i regjistrimeve të krimeve të kryera ndaj shqiptarëve. 6 marsit është dita kur shtypi grek publikon për të parën herë vrasjet e emigrantëve.

Disa emra të emigrantëve të vrarë në Greqi

Grina vrarë më 1992

Dremaj (20 vjeç ) vrarë më 18/12/ 1992;

Kuka (18 vjeç) 25/02/1995;

Frroku (26 vjeç) 15/03/ 1995;

Trocka 27/03/1995;

A.Isaku 1/05/1995;

Bikli Nëntor 1995;

Kodra 2/12/1995;

Xixa (28 vjeç) 26/12.1996;

Moka Nëntor 1996

Erion. X (14 vjeç) 8/02/1996;

Meko (17 vjeç) 6/04/1997;

Meksi ( 26 vjeç) 3/08/1997;

Domaniku (16 vjeç) 30/09/1997;

Bregkoki ( 30 vjeç) 16/12/1997;

Sefa (19 vjeç) 28/12/1997;

Fotiu 8/05/1998;

Bakollari (28 vjeç) 5/06/1998;

Gjenci 15/06/1998;

Butka (40 vjeç) 8/11/1998;

Hoxholli Nëntor 1998;

Subashi 2/08/1999;

Qilari 14/02/1999;

Vekshi Mars 1999;

Vejziu 13/03/1999;

Pepa (20 vjeç) 18/03/1999;

Neta (45 vjeç) 7/04/1999;

Sufo 16/07/1999;

Xhafa (48 vjeç) Prill 2000;

Qoshku (23 vjeç) 1/11/2000;

Xh. Kacani (22 vjeç) 23/11/2000;

Çelniku (20 vjeç) 21/11/2001;

K. (32 vjeç) 2/11/2002;

Beso (27 vjeç) 11/05/2003;

Fati (23 vjeç) 23/08/2003;

Vreto (25 vjeç); 23/08/2003

Bytyçi (18 vjeç); 23/09/2003

Lufo (20 vjeç) Korrik 2003;

Bërdëllima (36 vjeç) 11/08/2004;

Karo (30 vjeç) 16/09/2004;

Frroku (26 vjeç) 15/03/2005;

Praimi (39 vjeç) 8/09/2005;

Lika (24 vjeç) 2/11/2005;

Jahaj (18 vjeç) 1/01/2006;

K. (20 vjeç) 15/03/2007;

Lajoti Nëntor 2007;

Kalca (18 vjeç) 15/04/2007;

Late (45 vjeç) 8/11/2007;

Zoto (20 vjeç) 1/03/2008;

Lala (24 vjeç) 22/09/2008;

Bakiu (22 vjeç) 22/09/2008;

Gashi 20/04/2009;

Todi (20 vjeç) 4/02/2010;

Manko 1/06/2010.

Disa emra të policëve grekë që kanë vrarë emigrantët e pafajshëm

Sejtaridhis * 9/11/1992;

Dh. Janopoulos 27/12/1992;

Dellas 12/09/1993;

Mesinis 20/02/1994;

Kunapakis 9/03/1994;

Karajanis Nëntor 1994;

Rigas nëntor 1994;

Sejtaridhis * 9/11/1992;

Dh. Janopoulos 27/12/1992;

Dellas 12/09/1993;

Mesinis 20/02/1994;

Kunapakis 9/03/1994;

Karajanis nëntor 1994;

Rigas Nëntor 1994.

Dy prej këtyre janë ngritur në detyrë menjëherë pas vrasjeve. Asnjë nga këta nuk është dënuar…

Emrat e disa grekëve që vranë emigrantë të pafajshëm

Papadopulos 25/02/1995;

Fotopulos Nëntor 1995;

Karakajdas 20/01/1996;

Spiropulu 11/11/1996;

Trimis 10/11/1996;

Andreopulos 8/02/1997;

Tagaras 15/04/1997;

Tsagrakos 3/08/1997;

Spanidis 16/12/1997;

Atmaxidis 6/03/1998;

Demetriu 8/05/1998;

Tcoleridis 8/11.1998;

Zaharopulos Shkurt 1999;

And. Kanavas Mars 1999;

Ath. Kanavas 13 mars 1999;

Rizopulos 21/11/2001.

Kwto vrasje publikohen pasi familjet e viktimave shqiptarë të vrarë nga policia greke dhe nga neonazistët, ende nuk kanë marrë zyrtarisht një përgjigje nga Athina zyrtare, lidhur me hetimet për këto vrasje shkruan Focus NeWs.

Familjarët shprehen se qeveria greke dhe ajo shqiptare të fillojnë hetimin për këtë çështje, pasi numri i emigrantëve të vrarë në tokën greke është mjaft i madh…