Dhuna sistematike e kinezëve vazhdon ndaj Ujgurëve mysliman, tani i detyrojnë gratë të “ndajnë” shtratin me burra të tjerë!

0
229

Gratë myslimane që i kanë të ndaluar (arrestuar) burrat e tyre në kampet Kineze të internimit, janë të detyruar të flejnë bashkë me zyrtarë meshkuj të qeverisë kineze, të cilët janë caktuar për të monitoruar shtëpitë e tyre.

Punëtorët e partisë komuniste flenë rregullisht së bashku me anëtarët e familjeve të persekutuara të minoriteteve Uygur gjatë vizitave të mbikëqyrjes që zgjasin deri në një javë, thanë burime të partisë për Radion Azia e Lirë (RFA).

Monitorimi përbën një pjesë të shtypjes sistematike të muslimanëve në rajonin perëndimor të Kinës në Xinjiang, ku ekspertët dhe grupet e të drejtave të njeriut besojnë se më shumë se një milion Ujgurë – shumica prej tyre burra – janë arrestuar në mënyrë arbitrare në kampe të fshehta të riedukimit.

Ata që nuk janë të burgosur përballen me një regjim sigurie gjithnjë e më të rreptë, i cili përfshin pikat kontrollit që janë të armatosur, kartat e identitetit dhe rrugët e “veshura” me kamera të njohjes së fytyrës.

Që nga fillimi i vitit të kaluar, familjeve Ujgure në Xinjiang u kërkohet të ftojnë zyrtarë të qeverisë në shtëpitë e tyre, t’u sigurojnë atyre informacione për jetën e tyre, për pikëpamjet politike dhe të pajtohen me indoktrinimin politik.

Kina ka vendosur më shumë se një milion spiunë – shumica e tyre meshkuj dhe një pjesë e shumicës etnike të vendit Han – për të qëndruar në familjet Ujgure çdo dy muaj si pjesë e asaj që e quan programi “Pair Up and Become Family” (çiftohu dhe bëhu familje).
Gjatë vizitave të tyre, zyrtarët – të cilët qeveria i përshkruan si “të afërm” të familjeve të monitoruara – punojnë, hanë dhe shpesh ndajnë një shtrat me “nikoqirët” e tyre, tha një zyrtar i partisë komuniste për RFA.

“Ata qëndrojnë me të afërmit e tyre të çiftuar ditë e natë,” tha oficeri, i cili mbikëqyr 70 deri në 80 familje në qarkun Yengisar dhe foli në kushte anonimiteti.

“Normalisht një ose dy njerëz flenë në një shtrat dhe nëse moti është i ftohtë, tre njerëz flenë së bashku,” shtoi ai.

Oficeri i përshkroi spiunët si “duke ndihmuar” familjet ujgure “me ideologjinë e tyre, duke sjellë ide të reja” dhe “bisedojmë me ta për jetën, gjatë së cilës kohë ata zhvillojnë ndjenja për njëri-tjetrin”.
Ai pohoi se ai “kurrë nuk kishte dëgjuar” për ndonjë zyrtar që përpiqej të përfitonte ose abuzonte seksualisht me dikë me të cilin rrinin dhe sugjeroi që “tani konsiderohej normale që femrat të flinin në të njëjtën platformë me të afërmit e tyre meshkuj të çiftuar”.

Qeveria e përshkruan programin si vullnetar, por muslimanët e Kinës janë të vetëdijshëm që refuzimi i çdo nisme shtetërore mund të çojë në një markë ekstremiste të mundshme. Imazhet e mediave sociale tregojnë “të afërmit” e rinj që marrin pjesë në dasma, funerale dhe raste të tjera dikur konsiderohen intime dhe private.

Kreu i një komiteti lagjeje në Yengisar konfirmoi për RFA se zyrtarët meshkuj rregullisht flinin përkrah grave Ujgure gjatë qëndrimit të tyre. Ai sugjeroi se ishte e pranueshme për zyrtarët të mbanin një distancë prej një metër nga “nikoqirët” e tyre gjatë natës dhe pretendoi se askush nuk ishte ankuar për marrëveshjen.

Human Rights Watch ka thënë më parë se familjet Ujgure nuk u jepet asnjë mundësi për të refuzuar vizitat, për të cilat tha se ishin një shembull i “praktikave thellësisht invazive të asimilimit të detyruar” që “jo vetëm që shkelin të drejtat themelore, por gjithashtu kanë të ngjarë të nxisin dhe thellojnë pakënaqësinë në Rajoni”.

“Është një program për të eleminuar identitetin e Ujugurëve duke siguruar që njerëzit nuk mund të shprehen lirshëm.”
Qeveria përshkruan goditjen e saj më të gjerë ndaj muslimanëve të Xinjiang si një “luftë kundër terrorit” e nisur pas një seri sulmesh të supozuara ekstremiste në vitin 2014. Pasi fillimisht mohoi ekzistencën e kampeve të internimit, qeveria më vonë filloi t’i referojë ata si “qendra të aftësimit profesional” vullnetar .

Por ish të arrestuarit kanë pohuar se të burgosurit i nënshtrohen torturave, eksperimenteve mjekësore dhe dhunimeve të bandave.

Javën e kaluar, Mbretëria e Bashkuar u bashkua me 22 vende të tjera në Kombet e Bashkuara në dënimin e persekutimit të muslimanëve në Pekin, duke i bërë thirrje Kinës të respektojë të drejtat e njeriut dhe lirinë e fesë së qytetarëve të saj./KohaIslame.com/

Përkthyer nga TheIndependent