Déjà vu (të njejtat mashtrime mediatike edhe këtë vit)

0
354
Militant Islamist fighters on a tank take part in a military parade along the streets of northern Raqqa province June 30, 2014. Militant Islamist fighters held a parade in Syria's northern Raqqa province to celebrate their declaration of an Islamic "caliphate" after the group captured territory in neighbouring Iraq, a monitoring service said. The Islamic State, an al Qaeda offshoot previously known as Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL), posted pictures online on Sunday of people waving black flags from cars and holding guns in the air, the SITE monitoring service said. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) - RTR3WJA0

Janarin e viti të kaluar (2016), mediat italiane e filluan me rrezikun e supozuar të ISIS-it në Ballkan, përfshirë Shqipërinë.

Në disa artikuj të pabazë, e që nuk i qëndronin asnjë lloj shqyrtimi, La Stampa​ dhe simotrat e saj pretendonin për praninë e ISIS-it në Shipëri. Një vit kaloi, e asgjë nuk ndodhi. ISIS-i nuk u duk asgjëkundi. Ai gjendej vetëm në fantazinë e gazetarëve që shkruanin nga rehatia e tavolinës së punës.
Sot, një vit më pas (2017), mediat në Itali përsëri i janë kthyer kësaj teme, po me të njejta pretendime; prania e supozuar e ISIS-it në Shqipëri. Çdo fjalë për të treguar të kundërtën do të ishte vetëm humbje kohe. Ne e dimë që nuk ka ISIS në shqipëri. Është e tepërt të flasim për besueshmërinë e mediave italiane dhe objektivitetin e tyre ndaj kësaj pjese të Europës, pasi ne gjithmonë kemi qenë të paragjykuar.

E sot, ashtu si dikur në vitet ’90, Shqipëria dhe shqiptarët paraqiten në sytë e opinionit italian dhe atij europian si njerëz të rrezikshëm dhe radikalë, të cilët nuk e meritojnë besimin e botës së ‘qytetëruar europiane’.

Për Europën, shqiptarët do të jenë gjithmonë ‘tjetri’, i gjendur midis dy botëve imagjinare; ‘Oksidentit të qytetëruar dhe Orientit të prapambetur’.
Përkatësia muslimane e shumicës së shqiptarëve do të përdorët githmonë si arsye për të na akuzuar e për të na demonizuar në sytë e botës.