Çfarë është nokturia?

0
174

Hidratimi është thelbësor për shëndetin, por cilat janë përfitimet dhe pengesat e ujit të pijshëm përpara se të shkoni në shtrat? Trupi i njeriut ka nevojë për ujë për të kryer funksionet normale trupore. Prandaj është jetësore që një person të pijë ujë çdo ditë. Sidoqoftë, ka debat nëse njerëzit duhet të pinë ujë para se të shkojnë në shtrat.

Pirja e mjaftueshme e ujit është jetike për mbajtjen e hidratuar dhe për shëndetin e përgjithshëm. Ka pak dëshmi për të sugjeruar ndonjë përfitim të veçantë të ujit të pijshëm në kohën e gjumit. Nëse një person humbet më shumë ujë sesa që konsumon, ata rrezikojnë të bëhen të dehidratuar.

Nëse dikush ndihet i dehidratuar gjatë natës ose është në rrezik dehidrimi, atëherë duhet të pijë ujë. Përtej kësaj, ka pak përfitime specifike të ujit të pijshëm para shtratit. Sidoqoftë, pirja e ujit para se të shkoni në shtrat mund të rrisë rrezikun e nokturia te një person.

Çfarë është nokturia?

Pirja e ujit para shtratit mund të rrisë nevojën për të urinuar gjatë natës. Nokturia është nevoja në rritje për të urinuar gjatë natës. Ndërsa flemë, trupi i njeriut prodhon më shumë hormone që ngadalësojnë funksionin e veshkave dhe zvogëlojnë prodhimin e urinës.

Ky kombinim pakëson nevojën që njerëzit të urinojnë gjatë natës dhe i ndihmon ata të flenë pa ndërprerje. Përsëritja e zgjimit natën për shkak të nevojës për të shkuar në banjë, mund të zvogëlojë kohëzgjatjen dhe cilësinë e gjumit.

Rreziqet nga nokturia

Kur gjumi i njerëzve është i shqetësuar nga nokturia, ai mund të ketë një ndikim të konsiderueshëm në cilësinë e jetës së tyre. Kujtesa, përqendrimi dhe gjendja e një personi mund të ndikohen negativisht nga privimi i gjumit. Rreziku i një sërë çrregullimesh gjithashtu mund të rritet, duke përfshirë obezitetin, sëmundjet e zemrës, diabetin dhe depresionin, transmeton KosovaPress.

Nokturia mund të ndodhë në çdo moshë, por është më e zakonshme te njerëzit e moshuar. Në vijim mund të rritet gjithashtu rreziku i nokturisë: fshikëza tepër aktive, diabeti, infeksionet e fshikëzës, sëmundje të zemrës, kapsllëku, medikamente të caktuara.

Si të shmangim nokturia

Njerëzit me nokturia duhet të shmangin ujin e pijshëm në mbrëmje. Pirja e një sasie të mjaftueshme të ujit gjatë ditës është ende e rëndësishme. Përveç nëse personi pi shumë, zvogëlimi i konsumit total zakonisht nuk ndihmon.

Megjithatë, afër gjumit, njerëzit duhet të zvogëlojnë ose shmangin: alkoolin, çajin, kafen, kakao ose çokollatë të nxehtë, kola ose soda, transmeton KosovaPress.

Sipas Autoritetit Evropian të Sigurisë Ushqimore (EFSA), mund të jetë fatale nëse një person humbet më shumë se 10 për qind të ujit në trup. Nuk ka konsensus se sa ujë duhet konsumuar çdo ditë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Bordi për Ushqimin dhe Ushqyerjen (FNB) thonë se vetëm kur keni etje mjafton të pini ujë.

Megjithatë, FNB sugjeron se gratë duhet të marrin rreth 2.7 litra ujë çdo ditë dhe burrat rreth 3.7 litra. Këto shuma përfshijnë ujin e marrë nga ngrënia, e cila vlerësohet të përbëjë 19 deri 20 për qind të konsumit ditor.