Avionët, pse nuk ndjekim udhëzimet e sigurisë para fluturimit?

0
118

Rasti i incidentit të avionit në SHBA dhe maskat e oksigjenit të mbajtura keq. Udhëtarët injorojnë asistentët  e fluturimit. Ekspertët: Problem që duhet të zgjidhet

“Zonja dhe zotërinj, ne dëshirojmë të tërheqim vëmendjen tuaj te disa veçori të sigurisë së këtij avioni”. Pastaj një minutë, një minutë e gjysmë për rregullat: se si të shtrëngoni rripin, ku janë daljet emergjente, ku mund të gjeni dhe si ta mbani xhaketën mbrojtëse, se si të përdorin maskën e oksigjenit. Kush hipën në avion, përpara ngritjes, nuk mund të mos vërë re udhëzimet e sigurisë, që shfaqen direkt ose përmes një filmi. Por, kush e di se sa nga 143 pasagjerët e fluturimit Southwest Airlines nga Nju Jorku në Dallas, të martën e kaluar, u kanë kushtuar vëmendje shoqëruesve të fluturimit, duke parë që gjatë zbritjes emergjente në Filadelfia jo pak prej tyre ishin të veshur me maskë oksigjeni në mënyrë të gabuar.

Rasti “Southwest”

Ashtu si Marty Martinez, i cili mori kohë për të marrë një kartë krediti, bleu një lidhje Wi-Fi, bën një video të drejtpërdrejtë në Facebook dhe disa selfie – ndërsa avioni humbi lartësinë, me një motor të eksploduar, një dritare të thyer dhe një pasagjer pothuajse është thithur jashtë (pastaj vdiq) – duke vënë atë pjesë të silikonit të verdhë në gojë dhe jo, gjithashtu, në hundë. Matt Tranchin, në krah, përveç që nuk ka kuptuar asgjë nga këto udhëzime, ai është kujdesur të heqë kufjet. Edhe një zonjë, e ulur prapa, e njëjta gjë.

Alarmi i ekspertëve

A i injorojnë udhëtarët komunikimet që janë të dobishme për sigurinë e tyre? Ekspertët po kërkojnë edhe një herë. Dhe ata kujtojnë se si fluturimi në Jugperëndim shton procedurat e evakuimit me udhëtarët që ikin me bagazhet e tyre, duke bllokuar shpesh daljet emergjente. Dhe për ata të plagosur në aeroplan – gjatë turbullirave – të cilët nuk i mbanin rripat e tyre. “Kjo konfirmon se problemi i tërheqjes së vëmendjes para ngritjes ende nuk është zgjidhur”, thonë ata nga NTSB, trupi që heton aksidentet në transport në tokën amerikane. Ekspertët bien dakord. Udhëzimet mbetën të njëjta. Edhe fjalitë po ashtu. Ripërsëritja ka bërë që të mos i kushtojnë më vëmendje.

Versioni i kompanive

“Kam humbur numrin e kohës kur udhëtarët më shpërfillnin ose reagonin me bezdi në kohën e demonstrimit të sigurisë”, thotë një administrator italian me kosto të ulët që punon në Boeing 737, i njëjti model si ai i Jugperëndimit. “Ne përpiqemi të tërheqim vëmendjen, por ne nuk mund t’i detyrojmë ata, nuk mund të shkojmë për t’i zgjuar ato”, shton ai, duke kërkuar anonimitet sepse kompanitë preferojnë që marka e tyre të mos shoqërohet me ngjarje negative. “Kufjet, telefonat celularë dhe tabletat janë bërë zbavitës të rëndësishëm, udhëzimi që ne u japim asistentëve të fluturimit është t’u kërkojnë pasagjerëve të kenë vëmendjen”, thotë një ekspert, i cili trajnon stafin e një kompanie në vendin tonë. «Kush fluturon duhet të kuptojë se udhëzimet janë pengesa e parë kundër rrezikut».